Hlavní obsah

Armádě chybí velké letouny, pomoci mohou airbusy bundeswehru

Právo, Oldřich Danda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česká armáda již dlouho uvažuje o tom, že si pořídí větší dopravní letouny, a stále na ně nejsou potřebné miliardy. Teď vojákům svitla naděje, že by mohli s německou armádou sdílet nejnovější letouny Airbus A400M.

Foto: ČTK

Ilustrační foto

Článek

Bundeswehr se podle německého listu Süddeutsche Zeitung chystá vyjednávat s českou nebo švýcarskou armádou o tom, že 13 z jejích 53 letounů bude možné za úplatu používat.

České ministerstvo obrany se chystá na vyjednávání. „O německém záměru víme. Předpokládáme, že v nejbližších týdnech až měsících od německé strany obdržíme konkrétní návrh případné spolupráce, který následně projde interní debatou v rámci resortu,“ řekl Právu mluvčí obrany Petr Medek.

Stroj A400M vyrábí konsorcium evropských států a měl by nahradit dosluhující americké stroje C-130 Hercules. Německo původně plánovalo nakoupit 60 letounů, nakonec pořídilo 53 kusů.

V roce 2011 spolkový parlament rozhodl, že armáda v rámci úspor prodá 13 již zakoupených strojů do ciziny. Bundeswehr s tím ale nesouhlasil a přišel s plánem, že letouny bude dál provozovat, ale komerčně je nabízet spojencům.

Nový stojí čtyři miliardy

Armáda má k dispozici dva airbusy A-319 a čtyři letouny Casa C-295M, které používá hlavně pro přepravu vojáků do misí a také pro ústavní činitele.

Větší letouny objednává u různých dopravců, nejčastěji přes alianční agenturu v projektu SALIS. Ta ale nemá vlastní obří letouny a pronajímá si stroje AN-124 Ruslan nebo menší Il-76 od ruské firmy Volga-Dněpr nebo od ukrajinské firmy Antonov Design Bureau.

Foto: Alex Švamberk, Novinky

Letoun CASA 295M české armády

Čeští vojáci chtějí dlouhodobě dva stroje. Nejčastěji jsou zmiňovány letouny C-130 Hercules nebo KC-390, které vyrábí brazilská firma Embraer. Takový letoun vyjde na více než miliardu korun. Nový Airbus A400M je ještě mnohem dražší, vyjde okolo čtyř miliard korun.

Podle armádního mluvčího Jana Šulce se nákupu letounů nevzdali. „Zájem na perspektivním rozšíření schopností Armády ČR v oblasti strategické vzdušné přepravy trvá. Možných alternativ k dosažení tohoto cíle je více. V této chvíli je proto předčasné hovořit o konkrétním postupu,“ řekl Právu Šulc.

Reklama

Související články

Obrana chce do kasáren nalít desítky miliard

Nejen obrněnce, letouny, zbraně a munice. Ministerstvo obrany chce v příštích letech začít víc investovat i do oprav posádek, jejichž modernizace musela...

Výběr článků

Načítám