Hlavní obsah

Lidé se mají snadněji zbavit svých dluhů. Kabinet kývl na novelu insolvenčního zákona

Novinky, zpe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Dluhů by se v budoucnu mohlo zbavit více lidí. To je jeden z cílů novely insolvenčního zákona, který ve středu odsouhlasila vláda. Do procesu oddlužení by lidé nově mohli vstoupit bez ohledu na výši dluhů.

Foto: Petr Horník, Právo

Robert Pelikán

Článek

Oddlužení by trvalo tři, pět nebo sedm let v závislosti na výši splacených pohledávek.

Dlužník bude oddlužen, pokud za tři roky splatí alespoň polovinu pohledávek věřitelů, nebo jestliže za pět let splatí alespoň 30 procent pohledávek, nebo bude po sedm let o splácení pohledávek usilovat - pak může být uspokojení věřitelů nižší než 30 procent.

Novela ministra spravedlnosti Roberta Pelikána (ANO) nyní poputuje do Sněmovny, poté ji musí ještě schválit Senát. Následně ji dostane na stůl prezident.

Jde o morální hazard, tvrdí Plíšek

Vicepremiér Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL) předpokládá, že norma bude v dolní parlamentní komoře velmi pečlivě projednávána.

„Jdou proti sobě dva principy. Jeden je, jak pomoci lidem, kteří se dostali do velmi složité a neřešitelné situace, kdy nikdy nemůžou splatit nic. Na druhé straně je tady i obava z toho, aby tyto instrumenty nebyly zneužívány k podvodům. Hledáme míru, která pomůže udělat racionální řešení, které umožní lidem se vrátit do života,” řekl ve středu novinářům.

Novelu zkritizoval opoziční poslanec Martin Plíšek (TOP 09). „S návrhem zásadně nesouhlasím. Jde o morální hazard, který podporuje neplacení dluhů a poškozuje věřitele. Doufám, ze tento socialistický návrh nebude v Poslanecké sněmovně schválen,” sdělil Novinkám Plíšek.

Anketa

Souhlasíte s tím, aby oddlužení bylo možné bez ohledu na výši dluhů?
Ano
19,5 %
Ne
80,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 952 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám