Hlavní obsah

Hnutí ANO v Olomouckém kraji vyzvalo vlastního hejtmana Koštu k rezignaci

Právo, Petr Marek, Právo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Olomouc

Hnutí ANO v Olomouckém kraji vyzvalo olomouckého hejtmana, svého spolustraníka lékaře Oto Koštu k rezignaci. Zastupitelé a členové krajského předsednictva se na tom jednomyslně shodli v neděli při společném jednání.

Foto: ANO

Hejtman Olomouckého kraje Oto Košta (ANO)

Článek

Košta se podle nich nedokázal ani po několika měsících zorientovat v řízení kraje a neplní své hejtmanské povinnosti. Právo o tom informoval v neděli večer krajský manažer hnutí Milan Passinger. 

„Jako nováček v politice měl pan doktor Košta k dispozici celý náš odborný tým, stáli za ním zastupitelé. Bohužel, nad smyslem pro povinnosti u něj převládla nekoncepčnost, chaotičnost a neschopnost práce v týmu. Pan Košta prostě neřídil kraj efektivně, odmítal spolupracovat s hnutím, jako svého poradce zaměstnal bývalého hejtmana z ČSSD, který je vyšetřován v korupční kauze Vidkun,“ řekl k tomu krajský předseda hnutí Ladislav Okleštěk s tím, že Koštovo selhání je pro hnutí ANO překvapením.

„Jeho případné odvolání zřejmě vrhne špatné světlo na krajskou koalici a především na hnutí ANO, na druhou stranu šlo o zásadní a opakující se excesy a my musíme jednat,“ dodal Okleštěk.

Za jedno z vážných Koštových pochybení označili členové zastupitelského klubu a krajského předsednictva právě jeho úzkou spolupráci s bývalým olomouckým hejtmanem Jiřím Rozbořilem. „Košta s ním totiž uzavřel poradenskou smlouvu, díky které Rozbořil inkasoval 45 tisíc korun měsíčně,“ upozornil Passinger.

Košta se měl jako hejtman zaměřovat zejména na sociální oblast a zdravotnictví. „Je odborník s celoživotními zkušenostmi, a proto s ním i nadále počítáme v našem zastupitelském klubu. Budeme ale vyžadovat poctivou práci pro hnutí ANO i celý kraj tak, jak je to samozřejmé u ostatních zastupitelů,“ prohlásil Okleštěk.

Reklama

Související články

Olomouckým hejtmanem byl zvolen Košta

Novým hejtmanem Olomouckého kraje byl v úterý na ustavujícím zasedání zastupitelstva zvolen podle očekávání lídr vítězného hnutí ANO Otto Košta. Koalici...

Výběr článků

Načítám