Hlavní obsah

ANO, ČSSD a ODS podepsaly koaliční smlouvu v Olomouckém kraji

Právo, Miloslav Hradil
Aktualizováno

Trojkoalice ANO, ČSSD a ODS bude vládnout příští čtyři roky v Olomouckém kraji. Koaliční smlouvu podepsali zástupci těchto subjektů v pondělí. Novým hejtmanem by se podle ní měl stát lídr ve volbách vítězného hnutí ANO lékař Oto Košta a jeho prvním náměstkem lídr ČSSD, poslanec Sněmovny Jiří Zemánek, druhým Jan Zahradníček z ANO a třetím lídr ODS Dalibor Horák.

Podpis koaliční smlouvy v Olomouckém krajiVideo: Miloslav Hradil, Právo

 
Článek

Košta označil koaliční smlouvu za kompromis, který je maximem možného. „Jsem přesvědčen, že vznikla koalice stabilní, která dává dobrý základ pro to, aby byla pevná a dlouhodobá, aby se nejednalo o krátkodobý projekt, a aby byla schopná naplnit programové prohlášení, na kterém jsme začali pracovat,“ zdůraznil Košta s tím, že programové prohlášení by mělo být hotovo do konce ledna příštího roku.

„Tím, že jsme vstoupili do koalice, jsme přesvědčeni, že budeme moci naplnit podstatné části našeho volebního programu,“ dodal Zemánek.

Foto: David Ryneš, Novinky

Výsledek krajských voleb v Olomouckém kraji

Nově vzniklá trojkoalice má v pětapadesátičlenném zastupitelstvu Olomouckého kraje 30 hlasů. ANO má v jedenáctičlenné krajské radě připadnout šest míst, tři obsadí ČSSD a dva zástupce bude mít ODS.

Počet náměstků hejtmana vzroste z dosavadních šesti na sedm. ANO a ČSSD mají mít po třech, ODS jednoho. Sedm náměstků měl původně i dosavadní hejtman Jiří Rozbořil (ČSSD). Poté, co loni na podzim na funkci náměstka kvůli nejasnostem ohledně daru od několika firem rezignoval Alois Mačák (ČSSD), však už tento post nebyl obsazen a jeho kompetence převzal hejtman.

Foto: David Ryneš, Novinky

Domluvené koalice v krajích

Podle koaliční smlouvy by hnutí ANO mělo mít ve vedení Olomouckého kraje na starosti dopravu, životní prostředí, sport, kulturu, volný čas a sociální oblast. ČSSD se má starat o finance, školství a regionální rozvoj, ODS připadlo zdravotnictví.

V novém zastupitelstvu Olomouckého kraje má ANO 16 křesel, druhá ČSSD jich získala devět. Na dalších místech se umístily KSČM (sedm mandátů), Koalice pro Olomoucký kraj společně se starosty (7), Starostové ProOlomoucký kraj (6), ODS (5) a koalice SPD-SPO (5). Ustavující zasedání nově zvoleného krajského zastupitelstva se má uskutečnit počátkem listopadu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám