Hlavní obsah

Zeman: Útok hackerů na ministerstvo zahraničí? Vždyť nikoho nezajímáme

– Praha

Úniky informací z e-mailů, jaké se v nedávné době staly na českém ministerstvu zahraničí, nejsou podle prezidenta Miloše Zemana nebezpečná věc. Řeči o nich mohou posloužit jako obhajoba pro zvýšení rozpočtu na obranu proti kybernetickým hrozbám, řekl Zeman v rozhovoru, který v neděli odvysílala Česká televize (ČT).

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Černínský palác na Loretánském náměstí, sídlo ministerstva zahraničí

Článek

Za útokem mohl být podle prezidenta kdokoli. Velmoci ale o Česko nemají extrémní zájem, dodal.

"Žvásty o nejrůznějších kybernetických útocích jsou tak trochu móda," řekl Zeman. Připomněl dřívější kybernetické útoky, při nichž unikly informace z e-mailů kandidátky na americkou prezidentku Hillary Clintonové nebo premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD), a odhadl "s 90procentní pravděpodobností", že obsah e-mailů byl bezcenný. "Někdo si dělá reklamu, aby se zvýšil počet pracovníků, kteří budou bojovat proti kybernetickému nebezpečí, zvýšil rozpočet těchto institucí," doplnil prezident.

Za útokem stál zřejmě jiný stát

Několik měsíců trvající útok hackerů na ministerstvo zahraničí oznámil ministr Lubomír Zaorálek (ČSSD) v úterý. Odmítl, že při útoku unikly tajné informace. Hackeři ale podle Zaorálka mohli získat materiály, které jsou citlivé pro osoby a instituce. Útok popsal jako sofistikovaný a dodal, že za ním zřejmě stál jiný stát.

Zeman řekl, že jako riziko vidí možné teroristické útoky v Evropě a ČR a závažné by bylo, kdyby hacker ohrozil třeba provoz elektrárny nebo veřejné dopravy. Za útoky na MZV mohl stát kdokoli, řekl. Česko ale podle něj jako malá až střední země není objektem extrémního zájmu velmocí.

"My si příliš lichotíme, když si myslíme, že zahraniční zpravodajské služby s napětím pozorují situaci v České republice," podotkl.

Útoky na MZV bude v nadcházejícím týdnu probírat vláda se zástupci Národního bezpečnostního úřadu (NBÚ) a rozvědek. Premiér Sobotka uvedl, že očekává zevrubnou zprávu, protože věc je závažná.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám