Hlavní obsah

Dobrý den, přišly vám na účet čtyři milióny korun

Právo, Stáňa Seďová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Na váš účet byly připsány čtyři milióny korun. Jak sám příjemce této SMS přiznává, takový text vám udělá hezké ráno. Tak začal úterní den ředitele pražské zoologické zahrady Miroslava Bobka.

Foto: Milan Malíček, Právo

Gorily v pražské zoo na nový pavilón stále čekají.

Článek

„Kolegyně mi napsala: Dobrý den, mám dobrou zprávu. Dnes byla připsána na naše číslo účtu 3070207/0100 částka ve výši  4 000 000 Kč od pana XY na nový pavilón goril,“ citoval zprávu radostně ředitel Zoo Praha.

„S velkými dárci většinou předtím mluvím, ale občas je to i pro nás překvapení. A informace o takovéto transakci vám udělá radost. Tato šla na sbírkové konto ve prospěch goril, které bylo založeno po povodních na jejich přestěhování, tedy na nový pavilón. V tomto případě je účel jasný,“ vysvětlil Bobek.

Darovali peníze na pavilón goril

Stavba pavilónu goril čeká. Řeší se odvolání městské části Troja, která má s výstavbou nového pavilónu v horní části zoo problém. „Jakmile to bude za námi, můžeme stavět. Mohli jsme začít už minulý rok, tak snad to bude letos. Půjde-li vše dobře, mohl by se nový domov goril otevřít v roce 2019,“ prozradil plány na výstavbu pavilónu o celkových nákladech dosahujících 121 miliónů korun ředitel Zoo Praha.

Na pavilón uvolnil peníze pražský magistrát – zoo je jeho příspěvkovou organizací – ale přispěla také sama zahrada a lidé zvenku. Podle údajů z minulého roku se na účet gorilího pavilónu složilo téměř 18 tisíc dárců částkou 31 miliónů korun.

„Tak obrovské dary jsou samozřejmě neuvěřitelné, ale my si skutečně vážíme i těch malých. Je to od lidí báječné,“ komentoval štědrost fanoušků pražské zoologické zahrady Bobek. Redakci Práva přiznal, že coby ředitel zoo v metropoli se setkal i s ještě neuvěřitelnějšími situacemi a štědrostí mecenášů.

Peníze na záchranu

„Minulý rok nám jedna paní, která si přála zůstat v anonymitě, tak jako většina těchto dárců, poslala pět miliónů korun na rozvoj pražské zoologické zahrady a tři milióny na in situ projekty, tedy záchranu zvířat v jejich domovském prostředí,“ prozradil ředitel zahrady.

Pro Zoo Praha jsou dary nesmírně důležité už od začátku existence. I samotné pozemky v Troji, na nichž zahrada stojí, byly darovány. V roce 1922 je zoologické zahradě věnoval velkostatkář Alois Svoboda.

Ani stavba dnes vyhledávaných pavilónů a výběhů pro slony, hrochy a antilopy by se neobešla bez přispění sponzorů. Téměř 20 tisíc sponzorů přispělo na stavbu slonince téměř 50 milióny korun. Letos se zřejmě dokončí a příští rok otevře také Rákosův pavilón, pojmenovaný po vášnivém chovateli papoušků Stanislavu Rákosovi. Ten před svou smrtí daroval na výstavbu domova pro ptactvo 10,5 miliónu korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám