Hlavní obsah

Leden byl nejstudenější za 77 let

Právo, Václav Pergl
Praha

Letošní leden, který byl ve znamení mrazů dlouho nevídaných, byl čtvrtým nejstudenějším za dobu, kdy se teploty v Česku měří, a vůbec nejstudenějším za posledních 77 let. A jeho poslední den bude také ve znamení ledu – na silnicích hrozí ledovka.

Foto: Josef Vostárek, ČTK

Ilustrační foto

Článek

Řidiči by se měli mít na pozoru. V úterý i ve středu se může na silnicích tvořit ledovka, protože sněžení bude postupně přecházet v mrznoucí srážky.

„Silná ledovka se očekává hlavně v západní polovině území. Místy napadne kolem pěti centimetrů sněhu, na horách až deset centimetrů. Mrznoucí srážky se mohou vyskytnout také o víkendu,“ sdělila Právu Dagmar Honsová z pražského Meteopressu.

Protože denní teploty mohou vystoupit nad nulu a protože země je zmrzlá zhruba do 50 centimetrů, mrznoucí srážky budou na vozovkách i na chodnících umrzat a vytvářet ledovku. Mrznoucí déšť bude i o víkendu, kdy denní teploty vystoupí až na pět stupňů nad nulou.

Průměrně bylo minus sedm stupňů

Meteorologové sice nemají letošní leden teplotně uzavřený, už nyní je však téměř jisté, že bude v pražském Klementinu, kde se teplota vzduchu měří přes 200 let, čtvrtý nejstudenější za celé toto období.

„Leden je výrazně podprůměrný. Průměrná lednová teplota je letos minus sedm stupňů – dlouhodobý normál je přitom minus 2,8 stupně. V Praze bylo letos už 23 ledových dnů, to znamená dnů, kdy teplota nevystoupila nad bod mrazu,“ uvedla Honsová.

Příčinou lednových nízkých teplot je vpád chladného vzduchu od severovýchodu a převážně inverzní počasí.

Nejstudenější ledny
rok 1779: minus 9,3 stupně
rok 1838: minus 9,2 stupně
rok 1940: minus 8,8 stupně
rok 2017: minus 7 stupňů

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám