Hlavní obsah

Sobotkovo jednání vůči Karlu Srpovi je ubohost, tvrdí prezident

Odmítnutí premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) podepsat jmenování Karla Srpa do Etické komise považuje prezident Miloš Zeman za ubohé. Uvedl to v úterním tiskovém prohlášení. Hlava státu připomněla Srpovo věznění nebo jeho účast na snídani disidentů s francouzským prezidentem Françoisem Mitterrandem, ale také rozhodnutí soudu, že Srp byl v evidenci StB veden neoprávněně.

Foto: Petr Hloušek , Právo

Audio: Vyjádření prezidenta Miloše Zemana během živého vysílání na rádiu Frekvence 1

Článek

„Z uvedených důvodů považuje prezident republiky odmítnutí kontrasignace předsedou vlády za ubohé,“ zprostředkoval Zemanovo vyjádření mluvčí Hradu Jiří Ovčáček.

Sobotka Novinkám sdělil, že Srp nesplňuje zákonné předpoklady. „Pan Karel Srp udělal v době totality hodně dobrých věcí pro nezávislou kulturu. Bohužel ale udělal také špatné věci. Podle veřejně dostupných informací dlouhodobě a opakovaně donášel Státní bezpečnosti,” řekl Novinkám Sobotka. [celá zpráva]

„Proto nesplňuje zákonné předpoklady, aby se mohl stát členem etické komise, která rozhoduje o ocenění pro účastníky protikomunistického odporu,” doplnil premiér.

Byl ve vězení

Zeman ale připomněl, že Srp byl v letech 1986 až 1988 vězněn komunistickým režimem. Patřil také mezi skupinu disidentů, kteří v roce 1988 snídali s francouzským prezidentem Françoisem Mitterrandem, který byl tehdy na návštěvě v Praze.

„Městský soud v Praze v roce 2000 pravomocně rozhodl, že Karel Srp byl v evidenci StB veden neoprávněně,“ uvedl Zeman v tiskovém prohlášení.

Srp je hudební publicista a zakladatel Jazzové sekce, která se před listopadem 1989 podílela na vydávání legálních i zakázaných publikací. V říjnu 2013 dostal od prezidenta Zemana medaili Za zásluhy.

Etická komise se skládá z devíti členů. Po dvou členech volí a odvolává Sněmovna, Senát, Vláda a Rada Ústavu pro studium totalitních režimů, jednoho člena jmenuje a odvolává prezident.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám