Hlavní obsah

Jihomoravská ČSSD nominovala na prvního místopředsedu strany Tejce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jihomoravská ČSSD v sobotu schválila nominaci Jeronýma Tejce na prvního místopředsedu strany. Ostatní regiony nominovaly Milana Chovance, kterého preferuje Bohuslav Sobotka. Na post předsedy zatím získal Sobotka podporu všude.

Foto: Petr Horník, Právo

Jeroným Tejc

Článek

Sobotka ani Tejc neměli ve své domovské organizaci protikandidáta.

"Pro nominaci Bohuslava Sobotky se vyjádřilo 149 ze 154 přítomných, zbylých pět se zdrželo a nikdo nebyl proti. U nominace Jeronýma Tejce bylo ze stejného počtu 147 pro a sedm se zdrželo, nikdo nebyl proti," řekl tajemník klubu ČSSD v krajském zastupitelstvu Petr Šikula.

Pro Tejce je podpora mateřské organizace důležitá. "Bez podpory členů sociální demokracie na jižní Moravě bych se o pozici dvojky nemohl ucházet. Myslím si, že každý musíme přesvědčit nejprve vlastní, kteří nás znají, a potom můžeme postoupit o krok výš a přesvědčovat ostatní. Proto jsem rád, že mám podporu jihomoravské ČSSD, i když má premiér Sobotka odlišný názor," řekl Tejc.

Sobotka po loňských neúspěšných krajských volbách čelil uvnitř strany kritice, na kterou reagoval i změnami ve vládě. Kritické hlasy po prosincovém zasedání ústředního výboru utichly a Sobotka zatím nemá protikandidáta.

"Doufám, že to není ticho před bouří, že to je výsledek toho, že se mi daří ČSSD sjednotit za programem a vizí, kterou jsem představil," řekl ve středu Sobotka.

Spojenectví skončilo v roce 2013

Nominaci získal Sobotka zatím na všech konferencích, které také osobně navštěvuje. Premiér řekl, že má jasnou představu o tom, koho po březnovém volebním sjezdu strany v Brně v nejužším vedení chce. Dosavadní návrhy krajů ho těší, rozhodnutí nechá na delegátech. Doufá v to, že nové vedení ČSSD bude akceschopné a soudržné.

Tejc je členem strany od roku 1997. Po čtyřech letech v brněnské komunální politice se dostal poprvé do Sněmovny v roce 2006. V roce 2011 se stal předsedou poslaneckého klubu ČSSD.

Dlouhá léta byl považován za Sobotkova spojence. To se však změnilo v roce 2013, kdy se Tejc po volbách do Sněmovny zúčastnil tajné schůzky několika vysoce postavených členů strany s prezidentem Milošem Zemanem v Lánech. Po schůzce se pak pokusili Sobotku odvolat z postu předsedy strany.

Reklama

Výběr článků

Načítám