Hlavní obsah

EET je fajn, myslí si většina Čechů. Možnost udávat za nevydané účtenky by uvítali

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Většina lidí si myslí, že zavedení elektronické evidence tržeb (EET) je pozitivní opatření, které povede k narovnání podnikatelského prostředí a k vyššímu výběru daní. Lidé si zároveň myslí, že by měli mít možnost nahlásit obchodníka, který jim nevydá účtenku. Plyne to z prosincového průzkumu společnosti STEM pro Generální finanční ředitelství.

Foto: David Ryneš, Novinky

Postoj k možnosti nahlašovat nevydané účtenky a možnosti ověřit si zaevidování tržby

Článek

Za pozitivní opatření považuje zavedení EET 63 procent dotázaných. Jde o stejné číslo jako loni v květnu.

Podle 55 procent lidí EET povede k narovnání podnikatelského prostředí. Nejčastěji si to myslí příznivci ANO (81 procent) a rovněž nadpoloviční většina stoupenců ČSSD, Okamurovy SPD a komunistů. Nejskeptičtější jsou voliči ODS, TOP 09 a Starostů.

Dvě třetiny lidí si myslí, že EET povede k vyššímu výběru daní. Optimisty jsou v tomto ohledu opět nejčastěji voliči ANO (87 procent), KSČM (75 procent) a ČSSD (74 procent).

Možnost udávat lidem konvenuje 

Většina lidí (55 procent) rovněž zastává názor, že by měl existovat snadný způsob, jak nahlásit nevydanou účtenku, případně možnost ověřit skutečné zaevidování tržeb. Myslí si to zejména stoupenci ANO, ČSSD a KSČM.

„Jinak odmítavý postoj příznivců pravice k EET je v tomto bodě méně výrazný a zdá se, že kontrola není vyhraněným politickým problémem,“ konstatovala agentura.

Start EET je pro zdražení cen v restauracích, k němuž někde došlo, podle většiny lidí (57 procent) jen záminkou. Podle 33 procent lidí jde o jeden z důvodů a podle 10 procent lidí jde o jediný důvod zdražování.

Průzkum proběhl od 14. do 19. prosince s 1004 respondenty.

Anketa

Má podle vás existovat způsob, jak jednoduše nahlásit nevydanou účtenku?
Ano
35,8 %
Ne
64,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 8663 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám