Hlavní obsah

Po letech vzrostla v ČR úmrtnost. Na vině je hlavně rakovina a nemoci srdce či plic

– Praha
Právo, Jindřich Ginter

V Česku opět po letech poklesu vzrostla úmrtnost. Vyplývá to z nejnovější analýzy Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) o úmrtnosti.

Článek

„V roce 2015 bylo v populaci České republiky zaznamenáno 111,2 tisíce úmrtí, což je o 5,5 tisíce více než v roce předchozím. Jedná se o poměrně vysoký meziroční nárůst na hodnotu nejvyšší od roku 2003. Nárůst o zhruba pět procent byl zaznamenán nejen v celkovém počtu zemřelých, ale také v přepočtu na sto tisíc obyvatel,“ konstatoval ÚZIS.

Střední délka života činila v roce 2015 u mužů 75,8 roku, tedy shodně jako v roce předchozím. U žen došlo k poklesu o 0,24 roku na 81,4 roku. Je však nutno dodat, že v dlouhodobém srovnání s 80. a 90. lety úmrtnost přepočítaná na sto tisíc obyvatel v ČR a jeden kalendářní rok v Česku výrazně klesla.

Jak vyplývá z grafů ÚZIS, zatímco například v roce 1986 u nás zemřelo na 100 tisíc obyvatel 1600 mužů a 900 žen, v roce 2003 to bylo 1200 mužů a přes 700 žen.

Pro nejmenší počet lidí si smrt přišla v roce 2014, kdy na sto tisíc obyvatel zemřelo přes 800 mužů a na 500 žen. Následující rok se však křivka naopak meziročně o pět procent zvedla, jak vyhodnotil ÚZIS.

Příčinou i ovzduší

Všímá si také toho, co se příčin úmrtí týče – že k nejvýraznějšímu nárůstu došlo u nemocí dýchací soustavy, což může být ovlivněno i kvalitou ovzduší, jak již Právo upozornilo s odkazem na zprávu ministerstva životního prostředí.

Naopak podle ÚZIS byl u příčin smrti zaznamenán pokles v důsledku zhoubných novotvarů. Rakovina však i přesto zůstává druhou nejčastější příčinou smrti.

Absolutně nejčastější příčinou smrti byly v ČR v roce 2015 i nadále nemoci oběhové soustavy.

Ty se podílely na celkovém počtu úmrtí 42 procenty u mužů a polovinou u žen.

Zapříčinily v souhrnu téměř 51 tisíc případů úmrtí. Na novotvary předloni zemřelo 26,5 tisíce osob. Na celkovém počtu úmrtí se podílely 26,5 procenta u mužů a 21,8 procenta u žen.

Na nemoci dýchací soustavy zemřelo v roce 2015 téměř 7,5 tisíce lidí. V důsledku vnějších příčin smrti zemřelo předloni 3,9 tisíce mužů a 1,9 tisíce žen; počet dopravních nehod i sebevražd se meziročně u obou pohlaví mírně snížil. Doma zemřela jen zhruba pětina osob.

„Z hlediska pohlaví je charakteristické, že muži mají vyšší podíl úmrtí na ulici či jiném veřejném místě, ženy naopak v sociálním zařízení,“ konstatoval ÚZIS.

Reklama

Výběr článků

Načítám