Hlavní obsah

Odvolání Palyzy z ostravské ČSSD je neplatné

Novinky, bja

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Předsednictvo sociální demokracie v pátek zrušilo výsledky loňské listopadové konference v Ostravě, během níž bylo odvoláno devět členů tamějšího vedení, včetně předsedy Lumíra Palyzy. Během konference podle ústřední kontrolní komise nebyly dodrženy vnitřní stanovy, sdělil v pátek premiér a předseda strany Bohuslav Sobotka.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Přeseda ČSSD Bohuslav Sobotka po zasedání předsednictva ČSSD

Článek

Spolustraníci mu vytýkali neúspěch v podzimních krajských volbách a také rozpad koalice na ostravském magistrátu. Sociální demokraté tehdy ztratili poprvé od roku 1990 místo ve vedení Ostravy a jsou v opozici.

Na průběh konference ale vzápětí podal stížnost někdejší hejtman a současný šéf krajské organizace Miroslav Novák. Vedení strany této stížnosti nakonec vyhovělo. „Mimo jiné i na základě stanoviska, které jsme obdrželi ze strany ústřední kontrolní komise. Ta konstatovala, že v průběhu konference nebyla dodržena naše vnitřní pravidla,” řekl Sobotka.

Dodal, že vedení strany stanovilo termín, do kdy by se koference měla zopakovat, aby mohla včas zvolit delegáty na sjezd sociální demokracie. Zároveň prý umožnili posunutí posunutí termínu pro konání krajské konference ČSSD v Moravskoslezském kraji.

Sobotka: Jsem pro razantní řešení

„Naším cílem je, aby konference mohla být zopakována v souladu s našimi vnitřními pravidly, aby se její zástupci mohli zúčastnit sjezdu sociální demokracie v Brně,” řekl. Konkrétní informace o tom, co bylo na konferenci porušeno, Sobotka uvést nechtěl. Odkázal pouze na stanovisko komise, podle níž bylo na konferencí porušeno hned několik bodů, které se týkaly stanov a vnitřních řádů.

„Je úlohou vedení strany, aby dbalo na to, aby se pravidla neohýbala. Proto jsme se dnes rozhodli pro poměrně razantní řešení a tu kritizovanou ostravskou konferenci jsme zrušili. Jsou tu naprosto konkrétní porušení našich vnitřních pravidel,” dodal.

Během pátku se přitom v ostravské sociální demokracii konala další konference. Na ní mělo být zvoleno nové vedení.

Předsednictvo sociální demokracie v pátek také schválilo poslance a náchodského starostu Jana Birkeho do funkce volebního manažera strany pro nadcházející volby do Poslanecké sněmovny.

Reklama

Výběr článků

Načítám