Hlavní obsah

ČT pod palbou kritiky z rady, ve volebním studiu nadržovala Clintonové

Novinky, jas

Rada pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) upozornila Českou televizi, že v rámci vysílání věnovaného americkým prezidentským volbám nadržovala jednomu z kandidátů, konkrétně demokratické kandidátce Hillary Clintonové. ČT je přesvědčena, že její zpravodajské pokrytí volební noci bylo objektivní a vyvážené.

Foto: Carlo Allegri/Carlos Barria/Files, Reuters

Donald Trump a Hillary Clintonová

Článek

Během pořadu Americká volební noc, která loni v listopadu mapovala sčítání hlasů, „docházelo k nadržování jedné straně, zejména soustavnou a zcela jednostrannou kritikou jen jednoho z kandidátů na amerického prezidenta”, konstatovala rada.

RRTV vyjmenovala několik konkrétních prohřešků, které budoucího vítěze Donalda Trumpa měly stavět do nepříznivého světla a působit manipulativně.

Česká televize podle své mluvčí Alžběty Plívové prozatím neobdržela detailní stanovisko RRTV, takže se nemůže podrobněji vyjádřit. „Jsme však nadále přesvědčeni o tom, že dvanáctihodinové vysílání ČT24 věnované americkým prezidentským volbám bylo objektivní a ve svém celku vyvážené,” uvedla Plívová.

Rada kritizuje výběr hostů

RRTV napadá například výběr respondentů, kteří se k volbám vyjadřovali a byli prý „transparentními příznivci Clintonové a odpůrci Trumpa”. „Byli tedy pozváni hosté zastupující výhradně jen jednu stranu, a to v poměru 4:0. Tento výběr respondentů výrazným způsobem ovlivnil vyznění pořadu,” konstatovala rada, podle níž tím došlo k „porušení povinnosti poskytovat objektivní a vyvážené informace nezbytné pro svobodné vytváření názorů”.

V několika případech rovněž nebyly komentáře odděleny od informací zpravodajského charakteru.

Televize rovněž soustavně spojovala Trumpa s negativním jevem. Negativní byly i některé komentáře moderátorů. „Nakolik, tedy podle názoru některých expertů, může být Donald Trump v Bílém domě ohrožením bezpečnosti, světové bezpečnosti možná můžeme říci? nebo „Jak funguje ta pojistka, jak zabránit řekněme extrémnímu prezidentovi v extrémním chování?” citovala rada, která kritizovala i vstupy stanice CNN, která otevřeně sympatizovala s poraženou demokratickou kandidátkou.

Bylo tam 24 hostů, brání se televize

„Ve vysílání ČT24 k prezidentským volbám v USA vystoupilo 24 hostů, jedenáct z nich pak přímo v úseku, na který se RRTV zaměřila, přičemž šlo o diverzifikovanou názorovou skupinu,” namítá proti kritice RRTV mluvčí Plívová.

„Její součástí bylo i pět respondentů - občanů USA, rozhodně se však nejednalo o 'transparentní příznivce' pouze jednoho či druhého kandidáta,” dodala s tím, že podrobnější informace bude moci televize poskytnout, až se seznámí s detailnějšími podklady.

Reklama

Výběr článků

Načítám