Hlavní obsah

Meteorologové varovali před sněžením a silným větrem. Na horách až o síle orkánu

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Meteorologové ve čtvrtek varovali před silným větrem, novou sněhovou pokrývkou i nebezpečím tvorby závějí. Silný vítr bude hrozit v západní polovině Čech a rovněž v Moravskoslezském kraji. Vydatně sněžit by mělo hlavně v pohraničních horských oblastech.

Foto: Aleš Pelikán, Právo

Článek

„Ve druhé polovině noci na pátek bude v západní polovině Čech výrazně zesilovat vítr. Na západě a severozápadě Čech budou dosahovat nárazy větru i v nižších polohách místy až 110 kilometrů v hodině, na hřebenech hor i přes 130 kilometrů v hodině,” varoval Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Na horách tak může mít vítr v nárazech rychlost orkánu.

Předpověď na páteční 10. hodinu. Zdroj: windytv

Jinde v Čechách a na severu Moravy a Slezska bude vítr slabší. V nížinách o rychlosti do 70 kilometrů v hodině, na horách kolem 110 kilometrů.

BEZ KOMENTÁŘE: V závějích u Hořovic v noci na čtvrtek zapadlo několik vozidelVideo: Novinky

„Vítr bude v pátek později odpoledne a večer slábnout,” dodali meteorologové.

Hory zasype další sníh

Vedle toho napadne do pátečního rána na českých horách až 25 centimetrů sněhu. Silně sněžit by mělo i v Karlovarském kraji, kde může napadnout do 15 centimetrů. Na ostatním území to bude do pěti centimetrů.

„V kombinaci se silným větrem se budou v Karlovarském, částečně v Plzeňském a Ústeckém kraji tvořit i v nižších polohách sněhové jazyky a závěje,” uvedl ČHMÚ, jinde je třeba počítat s těmito jevy v polohách nad 600 metrů nad mořem.

„Při smíšených nebo mrznoucích srážkách se může ojediněle tvořit ledovka, ve večerních hodinách v pátek i náledí nebo zmrazky,” uzavřeli meteorologové.

Reklama

Výběr článků

Načítám