Hlavní obsah

Český voják zneškodnil teroristu, od EU dostal vysoké vyznamenání

Praha
Aktualizováno

Český voják dostal ve středu vysoké vyznamenání Evropské unie za to, že při loňském teroristickém útoku v Mali zneškodnil útočníka. Je prvním nositelem této medaile za mimořádné zásluhy (Common Security and Defence Policy Medal for Extraordinary Meritorious Service). Ve středu to sdělil zástupce vojenského představitele ČR při Evropské unii Ladislav Sekan.

Foto: Armáda České republiky

Četaři C. H. předává vyznamenání generální ředitel Vojenského štábu EU Esa Pulkkinen.

Článek

Vyznamenání obdržel četař C. H. ze 44. lehkého motorizovaného praporu za svůj čin z loňského 21. března. Společně s dalšími vojáky bránil hotel v maliském hlavním městě Bamaku, kde sídlí velení výcvikové mise Evropské unie (EUTM Mali) a jehož ochranu mají čeští vojáci na starosti.

Za útokem stála skupina ozbrojenců, na hotel přímo zaútočil jeden muž vyzbrojený útočnou puškou AK-47 a granáty. Podle velitele mise Wernera Albla český četař při útoku připravil kulomet ke střelbě, pozoroval situaci a upřesňoval informace s ostatními přítomnými. „Jakmile jeden z útočníků zahájil palbu proti příslušníkům mise, kteří se nacházeli před hotelem, četař C. H. okamžitě zareagoval a zahájil bojovou činnost opětováním palby,” poznamenal Albl. „Díky jeho rychlé a rozhodné reakci byl útočník neutralizován dříve, než stačil zranit nebo zabít kohokoliv z civilního personálu či vojenských příslušníků mise,” dodal velitel.

Foto: Armáda České republiky

Vyznamenání od Evropské unie, které obdržel český četař C.H. Je to medaile za mimořádné zásluhy (Common Security and Defence Policy Medal for Extraordinary Meritorious Service).

Český četař podle Sekana uvedl, že musel při palbě postupovat s maximální opatrností. „Při střelbě jsem se snažil neohrozit odraženými střelami příslušníky druhé jednotky, které útok zastihl ve strážním domku vjezdové brány, za kterou se útočník kryl,” řekl.

Medaili českému vojákovi udělila šéfka diplomacie Evropské unie Federica Mogheriniová, při slavnostním ceremoniálu mu ji předal generální ředitel Vojenského štábu EU Esa Pulkkinen.

Medaile je podle české armády nejvyšším stupněm uznání pro vojenský i civilní personál, který při misi nebo operaci Evropské unie prokáže mimořádnou statečnost a odvahu. Udělit ji může jen vysoká představitelka EU pro zahraniční věci a bezpečnostní politiku.

Česká mise v Mali
Úkolem jednotky je ochrana velitelství výcvikové mise EUTM (Training Mission) v Bamaku, provádění doprovodů velitele a štábu mise a částečně i výcvik malijské armády. Při plnění tohoto úkolu spolupracuje s francouzskými, německými a malijskými jednotkami.
Většina z vojáků jednotky již působila v zahraničních operacích v Afghánistánu, Kosovu nebo v Iráku.
Organizační jádro českého 8. úkolového uskupení AČR v EUTM Mali tvoří vojáci 72. mechanizovaného praporu z Přáslavic. Jednotka je doplněna příslušníky Velitelství výcviku - Vojenské akademie z Vyškova.
Jednotka pokračuje v zabezpečení ochrany velitelství výcvikové mise EUTM (Training Mission) v hlavním městě Bamaku, v provádění doprovodů osob a konvojů. Čtyři vojáci jednotky se na základně Koulikoro (cca 60 km od Bamaka) podílejí na výcviku malijských vojáků.
Zdroj: Armáda ČR

Hlavními úkolem české mise je pomoc při výstavbě a výcviku malijské armády tak, aby byla v budoucnu schopna čelit útokům islamistických radikálů. Měla by být také schopna zachovat suverenitu a teritoriální integritu země.

Mise Evropské unie v Mali je nebojová, zaměřená na výcvik. Je rozmístěná v jihozápadní části Mali a cvičí vojáky ozbrojených sil, které jsou pod kontrolou legitimní malijské vlády.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám