Hlavní obsah

Naštvaný Babiš se pustil do Sobotky: Podrazil Zemana a teď i mě

Novinky, Barbora Zpěváčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Krátce poté, co Sněmovna přehlasovala veto prezidenta Miloše Zemana k zákonu o střetu zájmů, vystoupil před novináři ministr financí a šéf hnutí ANO Andrej Babiš. Ostře se obul do svého koaličního partnera ČSSD a premiéra Bohuslava Sobotky.

Andrej Babiš po schválení zákona o střetu zájmůVideo: Novinky

 
Článek

„Jsem šokován z přístupu ČSSD a pana premiéra. Vždyť se mnou v roce 2013 vyjednával o koalici. Pan premiér podrazil Zemana u prezidentské volby a teď i mě,” prohlásil Babiš na tiskové konferenci.

Dále se hájil s tím, že není pravda, že má vliv na nějaké peníze pro své firmy. „Nechť mi někdo řekne, od vstupu do politiky, že jsem něco ovlivnil a něco si přihrál. Jsou to nepravdy a lži,“ řekl šéf státní kasy.

Během úterý a středy, kdy se zákon o střetu zájmů ve Sněmovně projednával, však na plénu nepromluvil. Prý by to bylo zbytečné.

Máme zákon o střetu zájmů a já se jím řídím.
Andrej Babiš

„Máme zákon o střetu zájmů a já se jím řídím. Nikdy nehlasuju, když se to týká mých firem,“ dodal. Zákon je podle něj protiústavní a jeho firmy podle něj mají právo přijímat dotace například z Evropské unie.

Norma vznikla podle něj jenom proto, aby odešel z politiky, a takovou radost prý nikomu neudělá.

Naštvaný Babiš se pustil do Sobotky: Podrazil Zemana a teď i měVideo: Česká televize ČT24

Aby mohl Babiš dál sedět ve vládě, musí se během několika dní zbavit svého Agrofertu. Pokud tak neučiní, jeho firmy nebudou moci přijímat nenárokové dotace, investiční pobídky a veřejné zakázky. Pokud bude chtít být v příští vládě, nesmí vlastnit média.

Sobotka schválení zákona komentoval se slovy, že ministři mají ve vládě hájit veřejný zájem a nemají podnikat, získávat dotace nebo se ucházet o veřejné zakázky.

„ČSSD se dlouhodobě staví proti prorůstání ekonomických a politických zájmů. Proto pokládáme za důležité nastavit jasná zákonná pravidla, která pomohou, lepe oddělit politickou, ekonomickou a mediální moc. Je to důležité jak pro demokracii, tak pro rovné podnikatelské prostředí, v němž nebudou podnikateli zneužívány veřejné funkce k získávání konkurenční výhody,” uvedl premiér v tiskové zprávě.

Reklama

Výběr článků

Načítám