Hlavní obsah

Veterináři zakázali chovy ptactva ve volném výběhu

• Aktualizováno

Kvůli ptačí chřipce zakázala v úterý Státní veterinární správa (SVS) komerčním chovatelům ptactva chov ve volných výbězích. Opatření bude platit do odvolání a za jeho porušení hrozí až dvoumiliónová pokuta. Chovatelé mohou požádat o výjimku, nicméně krmení musí probíhat pod střechou.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Komerční chovy ptactva nesmí být ve volných výbězích.

Článek

Preventivní opatření veterináři zavádějí proto, že chtějí zabránit šíření ptačí chřipky na českém území. Nemoc se v ČR objevila v minulém týdnu zhruba po desetiletí. Choroba byla zatím zaznamenána na jižní Moravě a v jednom chovu ve středních Čechách.

„Chovatelům se dále nařizuje zajistit ochranu jejich chovů zamezením vniknutí volně žijícího ptactva do hal a vést řádnou evidenci o chovu, úhynech, přesunech a veterinárních ošetřeních zvířat,” informují veterináři. Do odvolání bude také platit zákaz pořádání výstav ptactva, stejně jako chovatelských soutěží nebo soutěží poštovních holubů.

V případě porušení zákazu může stát udělit pokutu do 50 000 korun u fyzické osoby a dva milióny korun u právnické. Podle mluvčího SVS Petra Pejchala bude nařízení zrušeno na základě vyhodnocení nákazové situace. Pokud by chtěl český chovatel jet se svým ptactvem na zahraniční výstavu, musí mít souhlas veterinářů minimálně tři dny před odjezdem.

Nejde o šikanu, ale o prevenci

„Cílem vydaných mimořádných veterinárních opatření není šikana chovatelů - podnikatelů, nýbrž zajištění maximální možné ochrany chovu a zamezení dalšího šíření nebezpečné nákazy,” sdělil ústřední ředitel SVS Zbyněk Semerád.

Veterináři by měli úterý pokračovat v utrácení drůbeže na jižní Moravě, v místech zasažených ptačí chřipkou. V pondělí zlikvidovali celý chov v Lázních Toušeň u Prahy.[celá zpráva]

Na jižní Moravě jsou tři ohniska v Ivančicích a Moravském Krumlově, potvrzena byla i nákaza v menším chovu slepic a perliček v Brodě nad Dyjí, který už veterináři zlikvidovali. [celá zpráva] V okolí Ivančic a Moravského Krumlova je ale potřeba utratit drůbež v celém ochranném tříkilometrovém okruhu. Zatím tam bylo utraceno více než 5000 kusů.

Usmrcovat volně žijící ptáky v blízkosti ohnisek se veterináři nechystají. „Usmrcení lokální populace ptáků vede zpravidla k rychlému obsazení této lokality dalšími ptáky z okolních oblastí,” vysvětluje Pejchal. Podle něj je také velmi obtížné určit druhy ptáků, které by se měly teoreticky usmrcovat. „Hostitelem viru může být až několik desítek druhů ptáků,” uzavřel mluvčí.

Ptačí chřipkou jsou nakaženi ptáci ve většině evropských zemí.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám