Hlavní obsah

Další dva výskyty ptačí chřipky. Jeden je v okrese Praha-východ

Aktualizováno

Veterináři potvrdili dvě nová ohniska ptačí chřipky. Jedno je v Brodě nad Dyjí na Břeclavsku, druhé ve Středočeských Lázních Toušeň v okrese Praha-východ. Celkem je tak v Česku pět ohnisek nákazy. Informoval o tom Petr Majer ze Státní veterinární správy (SVS).

Foto: Milan Vojtek, Právo

Ilustrační foto

Článek

Na Břeclavsku se nyní nemoc objevila v chovu drůbeže. "Tamní chovatel má 90 slepic a 50 perliček," řekl Majer.

Ve Středočeském kraji pak veterináři potvrdili ptačí chřipku u husy. V dotčeném středočeském chovu je podle Majera až 800 zvířat různých druhů. Zatím podle něj není rozhodnuto o šíři nových preventivních opatření. Standardně se vytyčí tříkilometrová ochranná zóna a desetikilometrová dozorová. V ohnisku se ptáci utrácejí.

Za utracenou drůbež mohou chovatelé požadovat od státu odškodné. Musejí tak ale udělat do šesti týdnů od likvidace opeřenců. Ministerstvo zemědělství má na kompenzace kvůli nákazové situaci letos připraveno 31,3 miliónu korun, v případě větších nákladů zažádá o zvýšení svého rozpočtu.

Po deseti letech

Zatím se virus ptačí chřipky, jehož přenos na člověka je podle hygieniků nepravděpodobný, prokázal na několika místech jižní Moravy například u uhynulých labutí na řece Jihlavě v Ivančicích a v chovech v Ivančicích a v Moravském Krumlově, kde zvířata utratili v úterý a ve středu. V boji s chřipkou pomohou i vojenští veterináři.

Do Česka se ptačí chřipka vrátila po deseti letech. Jelikož v různých evropských zemích udeřila s různou intenzitou, bylo podle odborníků otázkou času, kdy zasáhne i Českou republiku. V okolí České republiky je prakticky ve všech státech.

Několik lidí, kteří přišli s nakaženými ptáky do kontaktu, je pod dohledem hygieniků.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám