Hlavní obsah

Napadne až půl metru a hrozí bílá tma. Meteorologové varovali před silným sněžením

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) varoval, že na horách může do čtvrtka napadnout až 50 centimetrů sněhu. V nížinách, kde budou srážky odtávat, se bude vytvářet náledí. Navíc bude až do čtvrtka foukat silný vítr, který může vytvářet sněhové jazyky i závěje.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Článek

„V průběhu úterního večera a noci na středu se sněžení rozšíří na celé území a na horách zesílí. Intenzivně bude sněžit až do čtvrtka,” upozornili meteorologové, podle nichž v nížinách napadne až sedm centimetrů těžkého mokrého sněhu. Ve vyšších polohách to bude až 20 centimetrů prašanu.

„Na horách bude sněžit trvale a vydatně, napadne 20 až 50 centimetrů nového prachového sněhu, v Jizerských horách, Krkonoších a Orlických horách připadne místy i přes 50 centimetrů za dva dny,” očekávají meteorologové.

V nižších polohách do 400 metrů nad mořem se mohou do středečního večera objevovat i smíšené srážky, případně bude sníh odtávat. „Ve středu večer a v noci na čtvrtek se budou místy vytvářet zmrazky nebo náledí,” upozornil ČHMÚ.

Hrozí „bílá tma“

Od úterního večera do středečního dopoledne bude navíc foukat silný vítr, který bude v nárazech dosahovat rychlosti až 70 kilometrů v hodině. V horských oblastech půjde o nárazy o rychlosti kolem 110 kilometrů v hodině. Polevovat vítr začne ve čtvrtek, a to nejprve v Čechách a až později na Moravě a ve Slezsku.

„Při větrném počasí a intenzivním sněžení se budou až do čtvrtečního večera vytvářet od středních poloh nad 500 nad mořem sněhové jazyky, na horách závěje,” dodali meteorologové, podle nichž se na silnicích může objevit „bílá tma“, a řidiči by se proto měli mít na pozoru. Lidé by rovněž měli omezit túry do hřebenových partií hor.

Varování ČHMÚ
Výstraha před větrem platí od úterního večera do středečního odpoledne pro celou republiku s výjimkou Zlínského kraje.
Varování před sněžením a sněhovými jazyky či závějemi platí pro celé území kromě Jihomoravského kraje až do čtvrtka.
Náledí bude hrozit od středečního večera do čtvrtečního rána na celém území ČR.

Reklama

Výběr článků

Načítám