Hlavní obsah

Házení vajec na Zemana nebyl trestný čin, jen přestupek, rozhodl soud

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Podle Obvodního soudu pro Prahu 2 se muž, který v roce 2014 na Albertově házel vejce na prezidenta Miloše Zemana, dopustil přestupku. Obžalobu z trestného činu výtržnictví, za který by muži hrozily až dva roky vězení, soud odmítl. V pondělí o tom informovala Česká televize s tím, že verdikt není pravomocný.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Prezident Miloš Zeman při projevu na Albertově

Článek

Státní zástupce podal obžalobu za čin, který se měl stát 17. listopadu 2014, loni v listopadu. [celá zpráva]

Nejprve policie zjistila identitu dvou mužů, kteří měli vejce vrhat, a případ předala radnici Prahy 2. Úředníci následně rozhodli, že se nejednalo ani o přestupek.

Magistrát však později nařídil Praze 2, aby incident jako přestupek posoudila. Policie pak začala na pokyn žalobce vyšetřovat házení vajec jako trestný čin výtržnictví a obvinila dva lidi. Letos v létě stíhání jednoho z nich zastavila.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Demonstranti na Albertově

Incident se stal při odhalení pamětní desky k 25. výročí pádu komunistického režimu. Prezidenta tehdy vypískaly stovky lidí. Na transparentech mu vytýkaly náklonnost k Rusku, vztah k alkoholu a vulgární výroky v rozhlase. Ze shromážděného davu létaly předměty včetně vajíček a zaznívaly výzvy k odstoupení z funkce, demonstranti volali například "Miloše do koše". Osobní strážci bránili hlavu státu rozevřenými deštníky, Zeman nazval vrhače předmětů zbabělci.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám