Hlavní obsah

Meteorologové varovali před silným větrem a sněhovými jazyky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) v pondělí vydal výstrahu před silným větrem a před tvorbou sněhových jazyků, které hrozí na horách. Tam by mohl vítr dosahovat až rychlosti vichřice.

Foto: Jiří Falout, Právo

Toto je hlavní tah mezi Pískem a Českými Budějovicemi u Vodňan. Silnice byla zavátá i zledovatělá.

Článek

„V pondělí během odpoledne při přechodu studené fronty zesílí západní až severozápadní vítr,” uvedli meteorologové, podle nichž bude jeho rychlost v nárazech dosahovat rychlosti až 70 kilometrů v hodině. Zejména v severní polovině Čech a na Českomoravské vrchovině může v horských oblastech dosahovat v poryvech rychlosti až 110 kilometrů v hodině.

V úterý může vítr v nížinách zesílit v nárazech až na 90 kilometrů v hodině. Na horách půjde opět až o poryvy o rychlosti kolem 110 kilometrů.

Kvůli silnému větru už byl ráno zastaven horní úsek lanové dráhy na Sněžku. Uvedla to ČTK s odkazem na pracovnici lanovky.

Kvůli očekávanému sněžení se na horách v Čechách během úterý a noci na středu budou vytvářet sněhové jazyky.

Varování před větrem platí pro celou republiku s výjimkou Zlínského kraje. Sněhové jazyky by se mohly vytvářet v horských oblastech Ústeckého, Libereckého a Královéhradeckého kraje.

Reklama

Výběr článků

Načítám