Hlavní obsah

Forejt píše Klausovi: Nedopustím, aby mě zničili

Bývalý šéf hradního protokolu Jindřich Forejt před několika dny napsal dopis adresovaný exprezidentu Václavu Klausovi a jeho choti. Dopis mají Novinky k dispozici. Forejt se v něm vrací ke kauze údajného diskreditačního videa, na němž měl údajně mimo jiné užívat drogy. Odmítá, že by kdy vystavil sebe či prezidentskou kancelář nebezpečí vydírání, a odmítá konzumaci drog.

Dopis Jindřicha Forejta adresovaný Václavu Klausovi a jeho ženě

Článek

„Nikoho z těch, kteří o mně bezostyšně vyprávějí zrůdnosti, neznám. Připadám si jako čtenář románu, který má být o mně, ale s jeho příběhem nemám nic společného,” napsal Forejt a důrazně se ohradil proti tomu, že by užíval drogy. Poukazuje přitom na své zdravotní obtíže, kvůli nimž je pod dohledem lékařů, „kteří by jistě při své pečlivosti nesrovnalosti v důsledku takového počínání odhalili”.

Forejt napsal, že již v polovině října byl kontaktován neznámým člověkem s tím, že proti němu bude zahájena „nemilosrdná kampaň”, jejímž cílem bude „profesní i osobnostní likvidace”, pokud nezaplatí.

„Okamžitě jsem kontaktoval policejního prezidenta, informoval své kolegy a vstoupil do jednání s Policií ČR,” uvedl a konstatoval, že se necítí bezpečně, neboť může být vystaven chování „ze strany druhých, které neovlivní”. V této souvislosti zmínil, že uvažuje o prozatímním odevzdání bezpečnostní prověrky.

K odevzdání prověrky následně došlo. [celá zpráva]

Budu se hájit

„Chci a budu se však hájit,” neopomněl dodat s tím, že zatím neuvažuje o podání žalob na servery, které informace a snímky zveřejnily.

Coby věřící člověk se podle svých slov snaží modlit za ty, kteří „vlnu zla vyvolali a vedli”. „Přiznávám se, že mi to stále moc nejde,” připouští a děkuje Klausovým za důvěru a podporu.

Okolnosti vzniku nahrávky, která má zachycovat Forejta v choulostivých situacích, již vyšetřuje policie. Forejt je podle dřívějších informací z médií, která nahrávku koupila, na videu zachycen při konzumaci bílého prášku nebo v choulostivých situacích. Nahrávku šířila dvojice mužů s kriminální minulostí.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Bývalý ředitel protokolu Pražského hradu Jindřich Forejt s prezidentem Milošem Zemanem v roce 2013

Forejt následně z osobních a zdravotních důvodů rezignoval na post šéfa protokolu, kde jej nahradil Miroslav Sklenář. [celá zpráva]

Veřejně se jej zastal jak Václav Klaus, tak prezident Miloš Zeman, který uvedl, že udělá vše pro to, aby se devětatřicetiletý Forejt stal velvyslancem ve Vatikánu. Na tento post jej vláda schválila již v roce 2014. Je přitom ustálenou praxí, že ambasadoři mají prověrku na stupeň tajné.

Reklama

Související články

Forejt skončil dohodou, potvrdil Hrad

Ředitel odboru protokolu prezidentské kanceláře Jindřich Forejt skončí na Pražském hradě. Podle prezidentova mluvčího Jiřího Ovčáčka požádal v úterý...

Zeman stále počítá s Forejtem ve Vatikánu

Šéf hradního protokolu Jindřich Forejt, který v úterý rezignoval, má podle prezidenta Miloše Zemana šanci, že nakonec bude velvyslancem ve Vatikánu. Odvedl prý...

Výběr článků

Načítám