Hlavní obsah

Středočeští zastupitelé zrušili hrazení poplatků za pacienty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Proplácení poplatků za návštěvu lékařské a zubní pohotovosti zrušila ve Středočeském kraji nová koalice ANO, STAN, ODS a tří nezařazených zastupitelů. Skončí tak praxe zavedená za někdejší vlády sociální demokracie. Opoziční kluby ČSSD a KSČM s tím nesouhlasily, po vyčerpávající debatě k rozpočtu a hospodaření oblastních nemocnic se už ale jejich zástupci k tomuto bodu příliš nevyjadřovali.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Krajský zastupitel za ODS Martin Kupka (vlevo) na jednání zastupitelstva Středočeského kraje.

Článek

Středočeský kraj byl posledním, který regulační poplatky ještě proplácel. Od loňského ledna byla většina poplatků celostátně zrušena a kraj pacientům hradil jen 90 Kč za návštěvu pohotovosti. Hejtmančin náměstek pro zdravotnictví Martin Kupka (ODS) upozornil na to, že po celoplošném zrušení regulačních poplatků kraj vyplácel pacientům už jen velmi malé částky.

"Letos to bylo jen 5000 korun. Tím, jak se změnila pravidla a platil se už jen poplatek za pohotovostní službu, tak to byla už jen takhle titěrná částka a víc nákladů a starostí bylo s administrací," řekl Kupka.

Kraj proplácí poplatky od roku 2009. O rok později přešel na takzvaný plzeňský model, kdy pacient poplatek nejdříve zaplatí a poté případně žádá o jeho vrácení. Předtím pacienti nic v nemocnicích platit nemuseli a poplatek byl za ně po ústní dohodě automaticky zaplacen. Kraj to stálo výrazně více - v roce 2009 přes 80 miliónů a za období leden až červenec 2010 dalších 46 miliónů korun. Od srpna 2010 do konce letošního září hejtmanství vyplatilo 74,8 miliónu korun a vyhovělo 51 700 žadatelům.

Reklama

Výběr článků

Načítám