Hlavní obsah

Babiš: ČSSD chce z Česka vyhnat firmy, které dávají lidem práci

Novinky, Barbora Zpěváčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Sociální demokracie nám chce zavádět rozpočtově nezodpovědný stát, reagoval ministr financí a šéf hnutí ANO Andrej Babiš na plán premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) ohledně změny daňového systému. Soc. dem. si podle Babiše chce jen kupovat hlasy voličů.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr financí Andrej Babiš

Článek

„Nechápu, proč mě a hnutí ANO pan Sobotka pořád kritizuje. Naše vláda je rozpočtově nejúspěšnější ze všech polistopadových vlád, snižujeme dluh a máme přebytkový rozpočet. A hlavně díky našemu hnutí,“ reagoval Babiš na kritiku, kterou Sobotka přednesl v sobotu za zavřenými dveřmi na jednání Ústředního výkonného výboru ČSSD. Sobotka například řekl, že Babiš jde proti záměrům dolních deseti miliónů lidí.

Premiér a lídr soc. dem. zároveň spolustraníkům představil změny v daních, které by chtěl prosadit. Jedná se o snížení daní pro lidi s nižšími příjmy, progresivní daň pro firmy a vyšší valorizaci penzí. Podle Babiše je to cesta špatným směrem.

Bohuslav Sobotka o programových změnáchVideo: Novinky

„Když byl právě pan Sobotka ministrem financí, rozdával všechno všem a nasekal dluhy za 400 miliard. Proto je asi podle prezidenta nejhorším ministrem financí od listopadu,“ řekl Novinkám Babiš.

Takové nápady ČSSD já za sociálně odpovědné nepovažuji
Andrej Babiš (ANO), ministr financí

„ČSSD nám chce zavádět rozpočtově nezodpovědný stát a la Holland ve Francii, rozdávat sociální dávky všem a navyšováním daní z Česka vyhnat úspěšné lidi a firmy, které dávají lidem práci. Takové nápady ČSSD já za sociálně odpovědné nepovažuji, to je jenom bezhlavé plýtvání veřejnými penězi a kupování si hlasů voličů,“ reagoval Babiš.

Sociální demokraté už navrhovali progresivní zdanění pro velké firmy během posledních voleb v roce 2013. Při vyjednávání o koalici s hnutím ANO však od svého plánu ustoupili, Babiš byl totiž proti i tehdy.

Reklama

Výběr článků

Načítám