Hlavní obsah

Birke: Zimola by místo knížecích rad měl zkusit jít do vedení

Právo, Karolina Brožová

Do vedení ČSSD má namířeno poslanec, starosta Náchoda a šéf ČSSD v Královéhradeckém kraji Jan Birke, usiluje o křeslo místopředsedy strany. V rozhovoru pro Právo se Birke mimo jiné vymezil vůči kritice jihočeského hejtmana Jiřího Zimoly na adresu vedení strany. Podle něj by Zimola měl raději sám zkusit jít s kůží na trh.

Foto: Jan Birke

Jan Birke

Článek

Zatím máte dvě krajské nominace na místopředsedu ČSSD, podporuje vás Bohuslav Sobotka i první místopředseda Milan Chovanec. Zvládnete hovořit „jazykem hospody“, který straně soudě podle preferencí chybí?

To není o tom, jestli to zvládnu, já jsem takový. Možná proto mě podporuje pan Sobotka i Chovanec. Jako starosta mluvím s lidmi, někdy nejdu pro vulgárnější slovo daleko.

Pokud vás v březnu delegáti zvolí do vedení, někdo z něj bude muset odejít. Kdo?

ČSSD se dlouho potácela s problémem zvolit do vedení ženu a dnes tam máme dvě. Obě jsou úžasné dámy a mám je rád a nevím, které si více vážím. Ale je to možná jeden post, o který bych se mohl ucházet. Nebo se nabízí otázka na pana předsedu, zda z řádného místopředsedy Martina Starce neudělá ekonomického manažera strany.

Jihočeský hejtman Jiří Zimola se domnívá, že by ČSSD měla zvolit nového předsedu a Sobotku nechat do konce volebního období ve funkci premiéra. Co si o tom myslíte?

To si neumím představit. Premiér a předseda strany musí být jeden. Rozdělení by nemohlo fungovat. Jirku Zimolu považuju za politický talent, úžasného parťáka a člověka, který mluví stejným jazykem jako já.

Ale rozdíl mezi námi je – ale tím ho nechci kritizovat – že dává knížecí rady. Možná by bylo vhodné postavit se a říct si o funkci ve vedení a převzít odpovědnost. Já ji přebírám.

Hlavní diskuse se povede o programu…

Musíme se vrátit k levicové politice, asi jsme se maličko začali sunout doprava. ANO nám vysává voliče, ale jsem přesvědčený, že hnutí příští rok porazíme, proto se jím vůbec nechci zabývat.

Zatím vás ANO v průzkumech poráží.

To je ten důvod, proč chci do vedení. Musíme znát odpověď na otázku mladého páru, který se mě zeptá: pane starosto, jako otec rodiny vstávám v půl páté, pracuji přesčasy, abych uživil rodinu, manželka je na mateřské dovolené, se vším všudy máme příjem kolem dvaceti tisíc korun. Proč sousedi, kteří nikdy nepracovali, do noci oslavují, mají šest dětí, berou měsíčně třicet tisíc od státu?

Ve vedení budu zdůrazňovat reakce lidí odspodu. Lidé, kteří nepracují, nesmějí mít víc peněz než ti, kteří pracují. Soc. dem. není strana sociálních dávek.

Narážíte na problémy s nepřizpůsobivými občany. Ale co s tím chcete dělat?

Jako starosta jsem řekl, že zaměstnám nepřizpůsobivé občany, a všichni se mi smáli. Udělal jsem řízení, vybral jsem jich sedmdesát a druhý den měli přijít do práce na úklid města.

Když ze sedmdesáti lidí přišli čtyři, tak jsem se naštval, jel jsem do těch baráků a za asistence policie jsem je přijel vzbudit. Druhý den už si to nedovolili. Časem začali mít ti lidé návyky, pracují, postavili se na vlastní nohy. Možná je to jen hra malých čísel, ale beru to jako úspěch.

Měla by vůči nepřizpůsobivým ČSSD přitvrdit?

Není to jednobarevné, případů jsou stovky, jsou v tom rozdíly. Nejsem zastáncem jednoduchých řešení.

Měli bychom identifikovat těch sto padesát tisíc nezaměstnaných a podívat se, jestli nepracují z vážných zdravotních důvodů, nebo proto, že nechtějí.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám