Hlavní obsah

Stát má málo úředníků, ale uchazečům to ztěžuje a tahá z nich peníze

– Praha
Právo, Kateřina Severová

Dva roky starý služební zákon, který upravuje zaměstnanecký poměr ve státní správě, se nejspíš brzy dočká změn. Výběrová řízení jsou zdlouhavá a k jejich absolvování je potřeba řada dokumentů, kvůli kterým musí uchazeč z peněženky vytáhnout stovky korun.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

I když stát bojuje s nedostatkem úředníků, cestu do svých služeb jim svými požadavky hodně komplikuje. Podle informací Práva by se to však mělo už na jaře příštího roku změnit, požadavky k výběrovému řízení se mají díky novele služebního zákona zjednodušit. Zkušenosti s tím má i Petr, který po absolvování vysoké školy hledal zaměstnání. Nakonec poslal přihlášku na čtyři výběrová řízení na čtyřech různých ministerstvech. Za šanci zúčastnit se pohovorů zaplatil přes dva tisíce korun.

„Pro mě to je dost velká částka. Na každou z institucí jsem musel podávat zvlášť žádost o posouzení zdravotní způsobilosti, za tu jsem dal čtyři sta korun, výpis z rejstříku trestů za stovku i kopii diplomu a vyplňovat několik dalších žádostí a prohlášení,“ vypočítává Petr, který nakonec v jednom z výběrových řízení uspěl. Než ale zasedl k psacímu stolu na ministerstvu, trvalo to od podání žádosti celé tři měsíce.

Časově i finančně náročný postup výběrového řízení odradil podle jeho slov několik jeho známých. Jednotlivá ministerstva si totiž nyní mezi sebou dokumenty uchazeče nepředávají.

Před přijetím služebního zákona v roce 2014 přitom například prohlášení o zdravotní způsobilosti, za které chce praktický lékař v průměru 400 korun, dokládal pouze úspěšný zájemce až poté, co byl na požadované místo přijat. S takovou variantou počítá i navrhovaná novela zákona.

Výběr se zjednoduší

„Chceme zjednodušení procedur výběrového řízení, i s ohledem na zájemce o více služebních míst. Novela služebního zákona, která s tím počítá, je teď ve Sněmovně a prošla prvním čtením. Účinnosti by mohla nabýt v dubnu nebo v květnu příštího roku,“ řekl Právu náměstek ministra vnitra pro státní službu Josef Postránecký. Náměstek připustil, že pro řadu lidí může být opatření potřebných dokumentů pro příjímací řízení finančně náročné.

Nová podoba zákona počítá s tím, že nebude nutné dokládat hned v prvním kole výběrového řízení prohlášení o zdravotní způsobilosti a ani třeba výpis z rejstříku trestů.

„Už teď doporučujeme úřadům, které mají šanci si opatřit výpis z rejstříku trestů, aby tak udělaly, a nemuseli to zařizovat uchazeči o volná místa ve státní službě,“ doplnil Postránecký.

Reklama

Výběr článků

Načítám