Hlavní obsah

Na českých horách se rozjela lyžařská sezóna

Na hřebenech Krkonoš napadlo počátkem víkendu okolo třiceti centimetrů nového sněhu. To hraje do karet vlekařům a lyžařům. Na horách o víkendu panovalo příznivé počasí, které sportovci využili k prvnímu lyžování. Ať už na běžkách, či sjezdovkách. Vleky se rozjely i v Orlických či Jizerských horách nebo na Lipně.

Foto: Josef Vostárek, ČTK

V největším krkonošském středisku Špindlerův Mlýn zahájili 3. prosince lyžařskou sezónu.

Článek

Zatímco před týdnem byla v provozu v Krkonoších pouze Černá Hora, nyní se připojila i lyžařská střediska ve Špindlerově Mlýně, v Peci pod Sněžkou nebo v Horní Malé Úpě.

„Sníh je uložen na závětrných svazích a ve žlabech, kde ho na některých místech může být větší množství. Sněhové profily zde vykazují malou stabilitu,“ vysvětlil lavinový specialista Horské služby Krkonoše Pavel Cingr, proč byl vyhlášen první z pěti stupňů mezinárodní stupnice lavinového nebezpečí.

V Orlických horách se zatím rozjely vleky v Říčkách, kde lyžaře provázelo sluníčko a azurové nebe. „Přírodní podmínky nám přály, a tak jsme mohli nejenom zasněžovat, ale také nám ve středisku připadlo kolem třiceti centimetrů nového přírodního sněhu,“ řekl Jan Duffek s tím, že v provozu je zatím čtyřsedačková lanovka a červená sjezdovka, na níž leží dohromady 50 až 80 cm sněhu.

„Díky sněžení z posledních dní budou otevřeny a upraveny také běžecké tratě, a to v úseku Homole–Panské pole. Skialpinisté mají vyčleněnou trasu pod průsekem vleku,“ upozornil Duffek. Od pondělí vlekaři provoz areálu přeruší. „Budeme vyrábět další technický sníh na modré sjezdovce a od pátku znovu otevřeme Ski centrum s červenou a modrou sjezdovkou,“ dodal.

Lyžuje se i v Jizerských horách

Sezóna začala také v Jizerských horách. Skiareál Kořenov-Rejdice lákal už v pátek na večerní lyžování, v sobotu přivítal první návštěvníky Tanvaldský Špičák. Několik tratí tu bylo upraveno i pro běžkaře. Například z Bedřichova je upraven závodní pěti- a čtyřkilometrový okruh.

„Na některých úsecích se však stále těží dřevo, proto je možné se na lesních cestách setkat s pracovníky a technikou státních lesů. Stále také trvá lovecká sezóna.

Na Lipně o měsíc dříve než loni

Slunečná obloha a zhruba čtyřicet centimetrů technického sněhu s několika centimetry přírodního vítaly v sobotu a v neděli na první lyžovačku v letošní zimní sezóně stovky nedočkavých návštěvníků Skiareálu Lipno. Proti loňsku to bylo o měsíc dřív, malí i velcí lyžaři si to náležitě užívali.

„Je to perfektní, hlavně děti se už nemohly dočkat. Na Lipno jezdíme pravidelně. Máme sice doslova za humny Hochficht, ale syn i dcera nejraději jezdí k vám na Lipno. Moc je to baví ve Fox Parku a pokaždé se těší na Lišáka Foxe. Máte vynikající animační programy. Užili jsme si i nadílku na Stezce korunami stromů,“ nešetřil chválou v rozhovoru s Právem Reiner Hein z Lince.

„Letos jsme investovali do rozvoje areálu dalších třicet miliónů. Pokud je alespoň jeden a půl stupně pod nulou, stačí nám 72 hodin, aby mohli lyžaři vyrazit na sjezdovky. Koupili jsme jedenáct sněžných děl a milovníci adrenalinu si užijí nejen novou skikrosovou a slalomovou trať, ale čeká na ně překvapení i ve snowparku,“ pochlubil se ředitel skiareálu Petr Dušek.

Nádherné zimní počasí si užívali i lyžaři na sjezdovkách v sousedním hornorakouském Hochfichtu. „Mrazivé teploty až pod minus deset stupňů nám umožnily vyrábět kvalitní technický sníh. V provozu je dvoukilometrová FIS sjezdovka Standartabfahrt s převýšením přes čtyři sta metrů,“ informoval Právo jednatel skiareálu Hochficht Gerald Paschinger.

V Karlově umělý sníh s přírodním

V sobotu se poprvé spustila první sjezdovka na bruntálské straně Jeseníků, a to ve Ski Aréně v Karlově pod Pradědem.

„Zájem byl opravdu veliký, parkoviště bylo plné. Díky pěknému počasí byly na sjezdovce stovky lidí. Navíc šlo o velmi kvalitní lyžování, protože na sjezdovce byl namixovaný umělý sníh s přírodním sněhem. Máme jen samé dobré reakce,“ řekl mluvčí skiareálu Karel Soukop.

Dodal, že zatím je v provozu jen hlavní sjezdovka, která je ale dostatečně široká. „Další sjezdovky zasněžujeme a mohli bychom je zprovoznit během několika následujících dní,“ uvedl. Celkem areál disponuje třemi lanovkami a sedmi vleky. Lyžařům je zde k dispozici dvanáct kilometrů sjezdových tratí.

V Jeseníkách mohli o víkendu vyrazit lyžaři například do střediska v Branné na Šumpersku. „Počasí bylo po oba dny super a lidí přijelo tak akorát, že se netvořily fronty u turniketů,“ řekl Právu provozovatel střediska Rostislav Procházka. Vleky jely v Branné jen o víkendu. „Napořád je spustíme od čtvrtka, kdy přijede první lyžařský kurz,“ uvedl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám