Hlavní obsah

Bělobrádek: Přehlasujeme veto prezidenta k zákonu o střetu zájmů

Předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek je připraven přehlasovat veto prezidenta Miloše Zemana kvůli novele zákona o střetu zájmů. Řekl to v neděli v Otázkách Václava Moravce.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek

Článek

„Nepočítáme s vetem prezidentem, nic jsem o tom neslyšel, jsme připraveni ho přehlasovat. Jeho stanovisko se může změnit, už jsme to viděli několikrát. Živnostník ve vládě sedět nemůže, ale multimiliardář ano. Takových lidí přibývá a musí se kvůli přijmout zákon,“ konstatoval Bělobrádek.

Zákon má podporu nejen ve vládních stranách, ale také u opozice. Podle předsedy ODS Petra Fialy je sice smutné, že je potřeba takový zákon, ale musí být politická vůle ho prosadit. „Je tu vůle politických stran zabránit střetu zájmů. Zákon byl přijat proto, že Babiš se chová jako velitel zeměkoule. Člen vlády nemůže použít členství ve svůj prospěch,“ uvedl Fiala.

Přehlasování případného veta však strany musejí stihnout do konce roku, kdy zákon začíná platit. Podle Bělobrádka by neměl být problém, aby se Sněmovna sešla i před Vánocemi.

ODS prý zruší EET

Debata se dotkla také nově zavedené elektronické evidence tržeb (EET). Podle předsedy lidovců je zbytečné, aby evidenci museli mít podnikatelé, kteří platí paušální daň. Strana proto navrhne několik úprav, které se budou řešit v daňovém balíku příští týden v pátek.

„Dohoda tu byla, ale když se opět otevřela debata o zákoně, tak jsme připravili nějaké návrhy. Dali jsme novelu, která už je načtena. EET nemám smysl například pro ty, co platí paušální daně. V pátek se o tom bude vyjednávat a uvidíme, co z toho bude,“ vysvětlil Bělobrádek.

Předseda ODS k tomu dodal, že pokud vyhraje ve volbách jeho strana, tak EET zruší. „Teď, když se to spustilo, se předhánějí v tom, kdo koho z toho vyjme. Jsme pro zrušení EET, my ho zrušíme. Zatím však přeji podnikatelům, aby si s tím nějak poradili,“ uzavřel Fiala.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám