Hlavní obsah

V Krkonoších vyhlásili první stupeň lavinového nebezpečí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Špindlerův mlýn

Horská služba v Krkonoších dnes vyhlásila po sněžení v minulých dnech první, nejnižší stupeň lavinového nebezpečí. Na hřebenech je zhruba 30 centimetrů nového sněhu. Při prvním lavinovém stupni z pětibodové stupnice jsou podmínky pro túry převážně bezpečné. Nebezpečná místa se vyskytují pouze ojediněle.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Labská bouda na hřebenech Krkonoš

Článek

„Na hřebenech Krkonoš je okolo 30 centimetrů nového sněhu,” uvedl lavinový specialista Horské služby Krkonoše Pavel Cingr. Sníh padal za působení silného severozápadního větru, který dosahoval v nárazech rychlostí okolo 110 kilometrů v hodině. „Sníh je uložen na závětrných svazích a ve žlabech, kde ho na některých místech může být větší množství. Sněhové profily zde vykazují malou stabilitu,” uvedl Cingr.

Lavinovými lokalitami v Krkonoších jsou Kotelní jámy, údolí Bílého Labe od Boudy u Bílého Labe, Kozí hřbety a Labský, Obří, Dlouhý a Modrý důl. Ročně v horách sjede několik desítek lavin. V minulých letech byl v Krkonoších dosažen nejvýše čtvrtý stupeň.

Poslední obětí laviny v Krkonoších se 5. února 2015 stal při sjíždění Malé Studniční jámy osmadvacetiletý skialpinista. [celá zpráva] Před ním se obětí laviny v Krkonoších stala na konci prosince 2008 šestatřicetiletá skialpinistka, kterou sníh zasypal v takzvané Červinkově muldě.

Anketa

Dbáte pokynů horské služby ohledně zákazu vstupu mimo vyznačené trasy?
Ano
85,1 %
Ne
14,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 175 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám