Hlavní obsah

Herman vytočil Semelovou, „drze” přiznal ocenění z Německa

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čtvrteční písemné interpelace dopoledne ovládla konfrontační rétorika. Vše odstartovala interpelace šéfa KSČM Vojtěcha Filipa na premiéra Bohuslava Sobotku (ČSSD) ve věci postavení „Sudetoněmeckého landsmanšaftu”. Komunističtí poslanci kritizovali účast ministra kultury Daniela Hermana (KDU-ČSL) na setkání Němců vysídlených po druhé světové válce z Československa.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Poslankyně Marta Semelová

Článek

Herman komunisty rozohnil mimo jiné i přiznáním, že zanedlouho dostane v Německu cenu za Česko-německé smíření.

„Vy jezdíte do Německa poklonkovat sudeťákům. Vy se ještě chlubíte a řeknete tady drze, že dostanete od nich medaili. Že se nestydíte, měl byste odstoupit,” obořila se na Hermana komunistická poslankyně Marta Semelová.

Foto: Jiří Mach, Právo

Ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL)

Šéf poslanců TOP 09 František Laudát komunisty vyzval, ať „přestanou hrát války, které už neexistují”. „Pořád rozehráváte druhou světovou válku, jste směšní,” dodal.

„Ten svět je někde jinde, přestaňte dělat kašpařiny,” vyzval komunistické zákonodárce.

„Posíláte do světa vzkaz, že český národ je malý a směšný,” dodal s poukazem na to, že se v českém parlamentu opakovaně rozebírají postoje Witikobundu coby nejradikálnějšího, ale marginálního uskupení v rámci sudetoněmecké komunity.

„Pojďme se chovat hrdě, normálně a sebevědomě,” uzavřel.

Herman: Nepřekvapuje mě to

Herman na svých aktivitách při sbližování s Němci nevidí nic závadného. K vystoupení Semelové řekl, že jej nepřekvapuje.

„Ona schvalovala popravu Milady Horákové, oslavuje Klementa Gottwalda a ukazuje, kde dnes stojí Komunistická strana Čech a Moravy a že je zkrátka nenapravitelná,” uvedl.

Narážel tím na výroky Semelové z minulosti. Komunistická poslankyně prohlásila například, že obsazení Československa v roce 1968 nebylo okupací, ale byla to internacionální pomoc, a odmítla, že by přiznání Milady Horákové ve vykonstruovaném politickém procesu byla vynucená.

Související témata:

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL)

Reklama

Výběr článků

Načítám