Hlavní obsah

Darovací úterý. Poprvé i v Česku

Právo, Stáňa Seďová

Giving Tuesday (darovací úterý) je světový svátek darování, jenž vznikl jako reakce na Black Friday (černý pátek). Poprvé se letos bude slavit i u nás. Lékaři bez hranic v rámci něj chtějí vybrat 100 000 korun, které by rádi dali na pomoc 480 tisícům hladovějících dětí.

Foto: Profimedia.cz

Ženy a děti před klinikou Unicef v Moně na severu Nigérie

Článek

Před víkendem Češi poprvé ve velkém vzali útokem obchody, které na svých reklamních poutačích upozorňovaly na slevy související s černým pátkem. V úterý se budou moci poprvé zapojit i do jiné tradice přicházející ze západu, která místo nakupování vyžaduje obdarovávání a dobrovolnictví.

Češi rádi darují – alespoň jednou ročně obdaruje některou humanitární organizaci, nadaci či sdružení každý druhý z nás. I výše darů, kterou si podle dat z ministerstva financí odepisujeme z daní, vykazuje průběžný nárůst přesahující ročně 1,7 miliardy korun. Výše průměrného ročního daru je podle sdružení Fórum dárců srovnatelná s evropskou úrovní, v dlouhodobém časovém horizontu dosahuje přibližně 10,5 tisíce korun ročně.

Na všech třech místech, která jsme navštívili, nebyly skoro žádné děti mladší pěti let
prezidentka Lékařů bez hranic Joanne Li

Lékaři bez hranic (LBH) při příležitosti darovacího úterý vyhlašují zvláštní dárcovskou výzvu na pomoc lidem v Nigérii, odkud se krize přelila do okolí Čadského jezera. V Nigérii, Kamerunu, Čadu a Nigeru je v současné době na útěku 2,6 miliónu lidí.

Největším problém je podvýživa, kvůli které mají na mnoha místech děti mladší pěti let jen mizivou šanci na přežití. Lékaři zjistili, že z těchto oblastí téměř zmizely.

„Nedávno jsme se vrátili z nigerijského státu Borno. Mezi hladovými a vysídlenými lidmi jsme si všimli, že špatně je ještě něco jiného. Na všech třech místech, která jsme navštívili, nebyly skoro žádné děti mladší pěti let,“ popsala situaci mezinárodní prezidentka Lékařů bez hranic Joanne Liu s tím, že doposud vždy byly nedílnou součástí utečeneckých táborů pobíhající a zvědavé děti. V tuto chvíli je v oblasti akutně podvyživeno na 480 tisíc dětí.

Děti umírají na podvýživu

Podvýživa ohrožuje nejvíce, kromě starých lidí, právě malé děti. Ty v těchto zemích nyní doslova umírají hlady nebo podlehnou běžným nemocím, proti nimž nemají kvůli chybějící výživě žádnou imunitu.

Současný konflikt na severovýchodě Nigérie vypukl v roce 2009, když hnutí Boko Haram, které si nyní říká Západoafrická provincie Islámského státu, zahájilo útoky.

„Statisíce lidí urgentně potřebují pomoc, a přesto zůstává tato obrovská krize mimo pozornost veřejnosti a médií. Nehovoříme přitom o katastrofě typu opakujícího se sucha, ale o ohromné humanitární katastrofě, kterou způsobil člověk,“ zdůraznil Pavel Gruber, ředitel české kanceláře LBH.

Cílem mimořádné dárcovské sbírky je získat v rámci Giving Tuesday od dárců 100 000 korun, přičemž jejich příspěvky zdvojnásobí jeden z největších českých dárců organizace, společnost Textil-Eco.

„Například šest set korun zajistí jednomu těžce podvyživenému dítěti terapeutickou výživu na měsíc,“ upřesnila mluvčí LBH Iveta Polochová.

S mimořádnými prosbami se organizace na české dárce obrací v případech nenadálé krize velkého rozsahu. Jen letos Češi poslali na účet pomoci Lékařů bez hranic 58 miliónů korun.

Na výzvu mohou lidé reagovat na www.darujme.cz/podportelekarebezhranic nebo mohou poslat finanční dar na účet na pomoc Nigérii, č. ú.: 222 666/2700.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám