Hlavní obsah

Mládek: Kalousek zase něco hodil do placu, je to zkušený politik

Novinky, bja, zpe
Praha

Pan poslanec Kalousek je zkušený politik, tak zase něco hodil do placu, reagoval na návrh předsedy TOP 09 Miroslava Kalouska na snížení sazby DPH a zrušení solidární daně ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek. Premiér Bohuslav Sobotka i vicepremiér Andrej Babiš se shodli, že Kalousek s tím přišel pozdě.

Foto: Petr Horník, Právo

Miroslav Kalousek (TOP 09) a ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD)

Článek

„Pan poslanec Kalousek je zkušený politik, tak zase něco hodil do placu,“ okomentoval Kalouskův návrh na snížení DPH Mládek. Podobně reagovali i premiér Sobotka a ministr financí Babiš. Oba po jednání vlády řekli, že Kalouskův návrh považují spíše za prázdné gesto.

„Daňový balíček se bude projednávat v Poslanecké sněmovně. Dalo se očekávat, že to opozice využije, aby předkládala různé návrhy. Pokládám to za velké pokrytectví, protože ty návrhy překládají lidé, kteří tu byli u brutálního zvyšování daně z přidané hodnoty. DPH na potraviny tu byla pět procent, pak přišel ministr financí Kalousek a postupnými kroky se to dostalo až do dnešní situace, kdy DPH na potraviny je až 15 procent,” konstatoval Sobotka.

„Myslím, že dnes je to z jejich strany spíše hra na oko a snaha přesvědčit veřejnost. Možná se spoléhají na to, že lidé ztratili paměť, že si nepamatují, jak to tu vypadalo v době, kdy byli ve vládě,” dodal.

Chce zrušit, co sám zavedl

Podobně se vyjádřil i Babiš. „Kalousek chce zrušit přesně to, co sám zavedl. Díky němu tu byly zvýšeny daně o 26 miliard. Díky opatřením naší vlády, tak my jsme vrátili lidem 19 miliard. Všichni si pamatují vrácení slevy pracujícím důchodcům nebo slevy na děti pro pracující rodiče,” řekl Babiš.

Předseda ODS Petr Fiala je naopak rád, že Kalousek chce sazby DPH snížit. Sami to prý navrhovali již v roce 2014. Jejich návrhy ovšem vládní koalice společně s komunisty zamítla. „Jsem rád, že si Miroslav Kalousek naše návrhy osvojil a budeme mít možnost se opět pokusit o zjednodušení daňového systému a snížení daní,” dodal Fiala.

Kalousek na pondělní tiskové konferenci, kde své návrhy představil, argumentoval tím, že jeho vládu k podobným krokům dovedla ekonomická krize. Proto schválil různá opatření, která ovšem měla být na dobu určitou. Současná vláda ovšem podle něj zrušila lhůtu, do kdy měla opatření platit. Proto se podle něj chovají jako pokrytci, když jej za přijatá opatření kritizovali, ale sami je nezrušili. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám