Hlavní obsah

Přes Česko se pašovaly zbraně na Ukrajinu, jedna zásilka skončila v rukou policie

Novinky, Barbora Janáková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Zásilku téměř dvaceti upravených zbraní mířících z Francie na Ukrajinu odhalili zaměstnanci přepravní společnosti DPD už v polovině května. Německé upravené zbraně byly pečlivě zabalené a putovaly na ukrajinskou adresu; jestli se však jednalo o konečné místo dodání, zatím není jasné. Novinky před několika dny zjistily, že zbraně odhalili omylem zaměstnanci společnosti, když balík projel rentgenem.

Foto: Profimedia.cz

Německý Walther PPK 7,65 mm. Ilustrační foto

Článek

Podle expertů na balistiku pražské policie Jiřího Suchánka a Karla Zelenky se jednalo o zbraně, které byly v Německu ještě zhruba před třiceti lety volně prodejné. Do původně ostrých zbraní se přidaly vložky, aby se do nich již nemohl dát náboj větší ráže. Takto upravené zbraně pak měly výkon zhruba jako vzduchovka či flobertka.

„Byly to původně ostré zbraně, na nichž byly provedeny jenom velice jednoduché úpravy. V osmdesátých letech to v Německu bylo legální,“ řekl Novinkám Suchánek.

Problém nastal ve chvíli, kdy se zjistilo, že stačí zbraň s pomocí fénu nahřát nebo použít jiný způsob, jak z ní vložky dostat, a rázem měl člověk k dispozici opět ostrou zbraň. Jednalo se přitom o drobné úpravy, které nevyžadují speciální vybavení ani rozsáhlé technické znalosti. Tento fakt si zřejmě uvědomili i Němci, proto takto upravené zbraně po čase přestali volně prodávat. Mezi lidmi jich ovšem zřejmě ještě dost koluje.

Šlo o první zásilku?

Dokládá to i osmnáct zbraní, které našli 11. května v Horních Počernicích v překladišti společnosti DPD tamější pracovníci. Pravděpodobně se přitom jednalo o část sbírky, protože pistole, revolvery i puška byly ve velice dobrém stavu.

Na balících byl ovšem deklarován jiný obsah. Proto byl pro zaměstnance firmy trochu šok, když rentgenové paprsky odhalily, že pod víkem se ukrývá něco docela jiného.

Zbraně měly v sobě ještě stále vložky, které měly zajistit, že se z nich nestanou smrtící nástroje. „Vlastní práci nechali až na tu cílovou zemi. Doufali, že to projde jako zbraně od 21 let volně prodejné,” upřesnil Suchánek.

Jeho kolega Zelenka příliš nevěří tomu, že se jednalo o první zásilku. Podle něj totiž není logické, aby skupina riskovala hned při prvním pokusu odhalení a zabavení zhruba dvaceti zbraní.

 Policie nález potvrdila

„Mohu potvrdit, že se pražská policie od letošního května zabývá případem záchytu blíže nespecifikované zásilky zbraní v Horních Počernicích. S ohledem na probíhající vyšetřování však nelze v tuto chvíli poskytnout žádné bližší informace,” řekla Novinkám mluvčí pražské policie Andrea Zoulová.

K případu se pro Novinky vyjádřil i ředitel DPD Miloš Malaník. Ten nechtěl tento konkrétní případ komentovat, o události z jara se zmínil jen nepřímo. „Při ní (kontrole - pozn.red.) byl na jednom z našich dep zjištěný nebezpečný obsah, jehož přepravu v síti DPD CZ Všeobecné obchodní podmínky vylučují. Zaměstnanci depa v tomto případě postupovali v souladu s interními předpisy a ihned kontaktovali Policii ČR,” sdělil.

„Policii jsme předali všechny informace a spolupracovali s ní na šetření případu. Další podrobnosti týkající se konkrétních přepravovaných zásilek nejsme oprávněni sdělovat,” dodal.

Reklama

Výběr článků

Načítám