Hlavní obsah

Smetka jde do boje o náhradu škody: Majetek H-Systemu prý prodali pod cenou

Právo, Radim Vaculík

Po necelém měsíci na svobodě po odpykání celého dvanáctiletého trestu už zakladatel zkrachovalého H-Systemu Petr Smetka (57) spřádá plány, jak umazat alespoň část ze stávajícího dluhu zhruba 750 miliónů korun vůči věřitelům své někdejší stavební firmy. Podle svých slov se už spojil s několika právníky, kteří pro něj zadarmo řeší dřívější prodeje některých údajně lukrativních pozemků patřících do majetku H-Systemu.

Foto: Petr Horník, Právo

Petr Smetka (archivní foto)

Článek

Smetka míní některé z nich zpochybnit. Pokud by se to nepodařilo, plánuje se i s právníky pustit do soudních sporů s konkurzními správci, kteří majetek firmy rozprodávali.

Především se podle něj jedná o trojici Ivo Mráz, Iva Ištvánková Fialová a Josef Monsport. Chce po nich žádat náhradu škody způsobené při prodeji pozemků patřících H-Systemu údajně výrazně pod cenou.

„Kdyby se podařilo zpochybnit některé prodeje, tak věřím tomu, že se dají vrátit peníze všem věřitelům, a ještě by zbylo na mě. V případě náhrady škody si myslím, že by se třeba dalo docílit nějakého padesátiprocentního splnění,“ doufá Smetka.

A také naznačil, čemu věří více. „Spíše je lepší varianta žádat náhradu škody přes obchodní spory, když se nám podaří prokázat, že prodeje majetku H-Systemu byly špatné a výrazně pod cenou,“ má jasno Smetka o svém dalším postupu.

V této souvislosti připomněl, že každý konkurzní správce je ze zákona pojištěný. „Takže pokud by se v případě, že udělal pochybení, nedosáhlo na jeho peníze, tak by se mohlo dosáhnout na to pojištění. Proto přemýšlím o té náhradě škody, tam by mohla být možná cesta,“ řekl Právu Smetka.

Už u soudu podle něj zaznělo přiznání z úst konkurzních správců, že majetek neumějí prodávat, navíc to činili bez výběrových řízení či dražeb.

Správce: Je to nesmysl

Ti ale jakékoli pochybení po celou dobu odmítají a hájí se tím, že postupovali podle zákona. Například Iva Ištvánková Fialová před časem řekla, že při zpeněžování postupovala v souladu s právními předpisy a za dohledu konkurzního soudu a věřitelského výboru.

Totéž nyní zopakoval i Monsport. „Říkám to postopadesáté: všechny prodeje proběhly tak, že se to prodalo za nejvyšší nabídku, vše navíc bylo vždy schváleno soudem a věřitelským výborem,“ řekl včera Právu.

Na dotaz, co si myslí o možných žalobách o náhradě škody, Monsport odvětil, že to klidně Smetka může zkusit, ale že neví, čeho by tím chtěl docílit. Upozornil navíc na to, že i každá pojistka má své limity, podle jeho odhadu maximálně do výše pěti miliónů korun.

„Oni dělají bu, bu, bu už patnáct let. Iluze o náhradě škody je totální nesmysl,“ odmítl Smetkovy plány Monsport.

Zakladatel H-Systemu považuje za nejvíc podezřelý prodej zhruba 843 tisíc metrů čtverečních v obci Lichoceves u Prahy, za které v rámci jedné transakce na základě inzerátu utržil v roce 2002 konkurzní správce něco přes 17 miliónů korun. Nový nabyvatel pak zhruba jen třetinu tohoto pozemku prodal o šest let později za zhruba 420 miliónů korun.

„Nikdo tam ale doteď kvůli nějakým právním problémům nestaví. Myslím si tedy, že je tam ještě nějaká časová díra před promlčením, a máme zájem se na ten prodej s právníky podívat,“ uvedl Smetka.

Monsport však i tuto jeho kritiku striktně odmítl. Pozemky v Lichocevsi podle něj správci nabízeli přes inzerát opakovaně, protože prý o ně nebyl zájem.

„Byla to orná půda a jako ornou půdu jsme to také prodávali, a nebyl tam ani žádný příslib, že z toho jednou budou stavební pozemky,“ poznamenal Monsport s tím, že věc už v minulosti šetřila policie a i se souhlasem státního zastupitelství případ odložila.

Monsport doplnil, že kdyby skutečně měl H-System tak „úžasný“ majetek, jak tvrdí Smetka, soud by prý nikdy žádný konkurz na tuto společnost nevyhlásil. Jakékoli prodeje pod cenou pak Monsport považuje za naprosto vyloučené.

Kam se poděla miliarda?

Naopak by ho zajímalo, kde skončily všechny peníze od klientů H-Systemu a rovněž z úvěrů od Komerční banky.

V kauze této stavební firmy přišlo minimálně 1095 lidí o více než 980 miliónů korun, dalších asi 600 miliónů získala společnost podle Monsporta od banky. Z prodeje majetku se však dosud podařilo zaplatit zatím kolem čtvrt miliardy korun.

„Zásadní otazník visí nad tím, kam se těch 1,6 miliardy korun vypařilo. To se nikdy nepodařilo objasnit,“ uvedl Monsport.

Smetkovi leží v žaludku kromě pozemků v Lichocevsi také postup konkurzního správce v případě pražských Bohnic. Tam měl H-System pozemek o výměře zhruba tři hektary, který byl údajně již připraven ke stavbě, a to včetně všech povolení i základních výkopů.

Správce ho podle Smetky prodal bez výběrového řízení za 70 miliónů korun developerské firmě FINEP, která tam následně postavila cca 1100 bytů. Smetka odhaduje, že z toho společnost měla výdělek minimálně 200 až 300 miliónů korun.

„Už v minulosti přitom měli jiní investoři o tento náš projekt zájem, a to za kupní cenu 200 až 250 miliónů korun. Jenže když přišly naše problémy, tak jsme už žádné kupce nikdy neměli,“ litoval promarněné šance Smetka.

Míní, že kdyby správce H-Systemu prodával majetek firmy dobře, mohl být zcela umořen i dluh v rámci exekuce na soukromý majetek odsouzeného podnikatele. Smetka vlastnil v minulosti několik pozemků a nemovitostí, z nichž zatím soudem určený exekutor údajně prodal jen jednu menší nemovitost a především pak rekreační areál Rabyně na Slapech, a to v dražbě za 29 miliónů korun.

Smetka dále upřesnil, že z jeho soukromého vlastnictví může exekutor ještě prodat asi dvě nemovitosti a pozemky za zhruba dvacet miliónů korun.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám