Hlavní obsah

Zeman v zavádění EET zmatky nevidí

Právo, Aleš Pelikán
Ústí nad Labem

Žádné zmatky zatím nevidí prezident Miloš Zeman v zavádění takzvané elektronické evidence tržeb (EET), která bude povinná již od prosince pro restauratéry a hoteliéry. Hodnotit EET chce až podle jejího přínosu do státní kasy. Prezident to řekl v pátek na tiskové konferenci na závěr své třídenní návštěvy Ústeckého kraje.

Foto: Aleš Pelikán, Právo

Prezident Miloš Zeman při návštěvě Ústeckého kraje

Článek

Podle některých kritiků jsou zavádění EET zmatky. Ministr financí Andrej Babiš (ANO) ve středu na jednání vládní koalice přišel s možnými změnami v zavádění systému. To zkritizoval premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).

„Já v tom zatím žádné zmatky nevidím, jedná se o konkrétní objem výjimek, pan ministr Babiš se domnívá, že babička, která prodává jablka, by neměla být zapojena online na centrální úložiště dat,“ uvedl Zeman na tiskové konferenci.

Podle Zemana je ale jen málo podnikatelů, kteří mají roční příjmů do 250 tisíc korun, což je hranice, kterou předpokládá Babišův návrh. „Samozřejmě bych si přál, aby ty výjimky byly specifikovány dříve, a nikoli průběžně v postupu projednávání této operace,“ řekl Zeman. Podle ministra Babiše by zavedení EET mělo do státní kasy přinést 18 miliard korun. „Budu hodnotit EET podle tohoto kritéria,“ řekl prezident.

Zákon o hanobení by nevetoval

Zeman se na tiskové konferenci dotkl také návrhu zákona o hanobení prezidenta republiky, se kterým přišlo původně 60 poslanců. „Ti, kdo navrhují tento zákon, se odvolávají na zákon z roku 1923. Já sám jsem vůči tomuto návrhu naprosto neutrální. Říkám totéž, co o protikuřáckém zákonu. Nemohu ho vetovat, protože jsem kuřák a tento zákon nemohu vetovat, protože jsem prezident a byl bych v konfliktu zájmů,“ prohlásil Zeman.

Podle Zemana zákon v nejbližší době zřejmě projednáván nebude. „Jak pozoruji cvrkot kolem tohoto zákona a zejména běsnění naší mediální stoky, tak se domnívám, že minimálně do parlamentních voleb tento zákon nebude Sněmovnou ani projednán,“ dodal Zeman.

Příležitost setkat se se Zemanem si v různých městech Ústeckého kraje nenechaly utéct stovky lidí. Prezident v Ústeckém kraji při své v pořadí již čtvrté návštěvě byl od středy do pátku, například ve čtvrtek v podvečer v Libochovicích na setkání s ním přišlo přes 600 lidí. Ústecký kraj by podle předběžného plánu mohl znovu navštívit příští rok v září. „Rád bych pana prezidenta zavedl do Krušných hor a na Šluknovsko,“ řekl hejtman Ústeckého kraje Oldřich Bubeníček (KSČM), jehož kancelář vždy trasu prezidentské návštěvy připravuje.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám