Hlavní obsah

Ozdobit vánoční strom na Staroměstském náměstí trvá tři dny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Už v sobotu 26. listopadu se v Praze na Staroměstském náměstí rozsvítí vánoční strom, který bude zahalen do 4,5 kilometru dlouhých řetězů z LED světel. Na jeho výzdobě se intenzivně pracuje tři dny v kuse. Tématem bude návrat ke kořenům českých lidových tradic.

Vánoční strom na Staroměstském náměstí se zdobí tři dnyVideo: Novinky

 
Článek

Smrk vyrostl v Královehradeckém kraji na soukromém pozemku. Na svou premiéru čekal sedmdesát let. Ozdobí ho dva tisíce vánočních koulí, devětatřicet světelných dřevěných luceren a padesát ozdob ve tvaru perníčků. Dokola kolem stromu bude ručně malovaná perníková vesnička doplněná mnoha živými stromky. Smrk rozzáří také dvacet LED mašliček.

Strom se bude rozsvěcet za doprovodu klasické hudby na motivy předehry z opery Vilém Tell skladatele Gioacchina Rossiniho. Každé rozsvícení potrvá tři minuty a osm vteřin - světelná show začne denně vždy v časech od 17:30, 18:30, 19:30 a ve 20:30 hodin.

Ozdoby připomenou lidovou tvořivost

Staroměstské, ale i Václavské náměstí ozdobí tradiční barvy - zelená, bílá, zlatá a červená. „Čerpali jsme inspiraci z lásky k přírodě, v jednoduchosti a střídmosti. Chceme připomenout pokoru našich předků, jejich životní styl, lidovou tvořivost, respekt ke krajině a rozvážné nakládání s jejími zdroji,“ upřesňuje Michaela Valentová, autorka designových návrhů.

Tvůrci dekorací proto kladou důraz na přírodní materiály, jako jsou jehličí, jmelí, dřevo a motivy perníčků a cukroví. Prostor Staroměstského náměstí zkrášlí také velké množství živých a osvětlených vánočních stromků umístěných v celém prostoru tržiště. „Máme připraveno 50 živých stromků a tři tuny čerstvého jehličí, aby přírodní materiály byly skutečně v prostoru znát,“ dodává Valentová.

Reklama

Výběr článků

Načítám