Hlavní obsah

Sedm tisíc hraček má nové národní muzeum. Od autíček až k céčkům

Novinky, ale

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

V hlavním městě vzniká Národní muzeum hraček, které chce mimo jiné zachovat odkaz historických hraček, her a modelů dalším generacím. Přesto, že je projekt v počáteční fázi, ve své sbírce má kolem sedmi tisíc exponátů.

Pohrajte si a sbližte se, to je cílem Národního muzea hračekVideo: Novinky

 
Článek

V současné době existuje menší výstava, která samotnému vzniku Národního muzea hraček předchází. Navštívili jí děti z několika mateřských škol a také veřejnost.

„Sem na výstavu a poté do samotného Národního muzea hraček budou chodit generace. Cílem je vytvoření expozice hraček, her a modelů, na jejímž pozadí bude muzeum jako interaktivní komunitní centrum pro příznivce, přátelé a veřejnost,“ popsal vidinu vznikajícího Národního muzea hraček spoluautor projektu a kurátor sbírek Ladislav Diblík.

Projekt je v současné době pod hlavičkou neziskové organizace Nadační fond mírový světový řád. Důvodem je jednání s pražským magistrátem o zřízení společné obecně prospěšné společnosti, do které dá nezisková organizace exponáty i vizi a Praha budovu.

Hračky do skříně nepatří

„Nechceme mít sběratele, kteří si výrobky schovávají ve skříni. My to chceme ukázat všem a dát to všem. Na naší výstavě si mohou návštěvníci prohlédnout vlastně vše od autíček přes stavebnice po céčka a spoustu dalšího. Hračky tu jsou převážně z 50. až 90. let z Evropy a Asie,“ uvedl Diblík.

Protože se zatím jedná pouze o projekt, jehož sbírka čítá kolem sedm tisíc exponátů, snaží se aktéři sbírku stále rozšiřovat. „Pokud má někdo doma zapomenutou hračku a chtějí ji ukázat, mohou nám ji nabídnout. My budeme rádi za cokoliv,“ dodal Diblík.

Výstava potrvá zhruba do poloviny prosince a navštívit ji je možné po telefonické domluvě. Organizace je na sociální síti pod názvem Národní muzeum hraček.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám