Hlavní obsah

Karlovarský kraj povede Jana Vildumetzová z ANO

Právo, vor
Karlovy Vary
Aktualizováno

Hejtmankou Karlovarského kraje byla ve čtvrtek po poledni zvolena na ustavujícím jednání krajského zastupitelstva Jana Vildumetzová (ANO). Ve veřejné volbě dostala 31 hlasů z celkových 45 možných.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Nově zvolená hejtmanka Karlovarského kraje Jana Vildumetzová (ANO) na archivním snímku.

Článek

„Vážím si široké podpory, kterou jsem získala, je to pro mne obrovský závazek,“ uvedla mimo jiné po volbě Vildumetzová. Hnutí ANO vyhrálo říjnové krajské volby se ziskem 13 mandátů.

Koalici vytvořili Babišovci s ODS (4 mandáty), Hnutí nezávislých za harmonický rozvoj obcí a měst (HNHRM), Českou pirátskou stranou (ČPS) (obě po 3 mandátech) a s Jaroslavem Bradáčem, jehož Strana práv občanů (SPO) usilovala v regionu o hlasy voličů společně s SPD.

Foto: David Ryneš, Novinky

Výsledek krajských voleb v Karlovarském kraji

Kromě koaličních stran ale Vildumetzovou v hlasování podpořili s výjimkou Pavla Hojdy všichni komunisté (6 mandátů) a sociální demokrat Pavel Čekan. Koaliční smlouvu před ustavujícím krajským zastupitelstvem odmítl podepsat Tomáš Linda z Chebu (ODS), který se zdržel v úterý hlasování. Vildumetzová získala rovněž podporu dvou Okamurovců, kteří také nejsou součástí oficiální koalice.

Po volbách hnutí ANO vůbec nejednalo s dosavadními vládci kraje ČSSD (8 mandátů), která tak vůbec poprvé od vzniku krajů skončí v opozici. V opozici se ocitl rovněž STAN s podporou KOA, KDU - ČSL a TOP 09, jenž upřednostňoval pokračování dosavadní koalice. Tu tvořili kromě nich a soc. dem. také ODS a HNHRM. K vytvoření vlastní koalice by potřebovali ještě minimálně podporu Pirátů, kteří však koaliční jednání s ČSSD odmítali. STAN navrhoval ještě širokou koalici, ale ze strany hnutí ANO bez reakce.

Vildumetzová jako hejtmanka má mít na starosti finance, investice a vnitřní věci. Rada bude ze zákona devítičlenná, přičemž v ní budou babišovci mít čtyři zástupce včetně hejtmanky.

Všichni tři radní za ANO Petr Kubis (resort sociálních věcí a bezpečnost), Martin Hurajčík (doprava silniční hospodářství) a Daniela Seifertová (kultura a památky) budou současně náměstky hejtmanky. Čtvrtým náměstkem bude Dalibor Blažek (HNHRM) (majetek).

ODS bude v nové krajské radě držet dvě místa radních, která obsadí Karel Jakobec (životní prostředí) a Jan Bureš (zdravotnictví). Za Piráty bude v radě Josef Janů (regionální rozvoj a informatika), přičemž ČPS bude mít navíc placeného zastupitele, kterým se stane místostarosta Mariánských Lázní Vojtěch Franta s působností v oblasti lázeňství, cestovního ruchu a UNESCO.

Jaroslav Bradáč z SPO bude mít na starosti školství, mládež a tělovýchovu. Všichni krajští radní mají být uvolnění ve svých funkcích, tedy pracovat na plný úvazek. O vedení kraje se hlasovalo najednou, přičemž získalo podporu 26 hlasů.

Reklama

Výběr článků

Načítám