Hlavní obsah

Dva Afghánci zběhli z leteckého výcviku v Hradci Králové do Německa

Právo, Vladislav Prouza

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hradec Králové

Dvojice afghánských studentů vojenské školy ve středu svévolně opustila letecký výcvik v Hradci Králové. Bez vědomí velitelů Afghánci odjeli do Německa, kde je objevila tamní policie a vrátila zpět na královéhradecké letiště. Budoucí piloti vrtulníků se nedopustili žádného prohřešku vůči zákonům České republiky. Zpovídat se budou afghánským úřadům.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Měli povolený pobyt v Česku. Přechodem vnitřních hranic mezi státy schengenského prostoru se vůči České republice nedopustili žádného protiprávního jednání,“ potvrdila mluvčí královéhradecké krajské policie Hana Klečalová. Česká policie po pohřešovaných vojácích zahájila pátrání, muže ve věku 20 a 26 let záhy vypátrali jejich němečtí kolegové a vrátili je zpět do Hradce Králové. Na případ upozornil server Aktuálně.cz.

„Dostali jsme oznámení, že oba vojenští studenti se pohřešují od středečního rána, kdy zmizeli z hotelu v Lázních Bělohrad, kde celá afghánská skupina bydlí. Vyhlásili jsme pátrání po Česku a zadali příslušná data do informačního systému všech zemí schengenského prostoru. Ještě tentýž den dopoledne byli vypátráni v Německu a vráceni zpět,“ popsala pátrání Klečalová.

Skupinu Afghánců cvičí v Hradci Králové české soukromé společnosti. Výcvik neprobíhá pod patronací české armády.

„Zodpovědnost za výcvik Afghánců na letišti v Hradci Králové nesou, pokud vím, soukromé společnosti mající pro tyto záležitosti odpovídající techniku. Američané je patrně chtějí vycvičit na vrtulníky, které chtějí do Afghánistánu dodávat, a jimiž česká armáda nedisponuje. Afghánce proto cvičí soukromníci, kteří tyto stroje mají. My jsme je cvičili na ruské vrtulníky,“ vysvětlil Právu dobře informovaný zdroj.

Letiště v Hradci Králové nyní slouží ryze civilním účelům bez přímých vztahů na Armádu ČR. Výcvik pilotů zde na komerční bázi zajišťují mj. společnosti DSA a Heli Czech. „Nebudeme se k ničemu vyjadřovat,“ vzkázali ze společnosti Heli Czech.

Reklama

Výběr článků

Načítám