Hlavní obsah

V Ostravě připomněli sametovou revoluci hlavně herci

Právo, Pavel Karban

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Ostravě si 17. listopad coby Den boje za svobodu a demokracii připomnělo zhruba šest desítek lidí. Ti v poklidném průvodu prošli v podvečer centrem moravskoslezské metropole od Trojhalí Karolina přes Nádražní a Mlýnskou ulici, Husův sad až na Jiráskovo náměstí, tzv. Kuří rynek.

Ostrava si připomíná 17. listopadVideo: Právo

 
Článek

„Říkali jsme si s ostatními organizátory, že každý rok se ve všech velkých městech něco podobného děje. My jsme něco podobného organizovali před dvěma lety, ale loni jsme na to nějak pozapomněli a nestalo se nic. Tak jsme si řekli, že je to škoda, že aspoň pár lidí by se sejít mohlo si to připomenout. A proto jsme letos dali dohromady aspoň nějakou skupinku lidí a připomenuli si svátek, který si myslíme, že je důležitý,“ vysvětlil shromáždění jeden z organizátorů průvodu Vladan Hýl.

Hlavními organizátory akce byli ostravští herci, v průvodu se mimo jiné objevil také Tomáš Jirman, Jitka Smutná či Vladimír Polák, který na Jiráskově náměstí zazpíval písničku: Jednou budem dál. To, že si 27. výročí tzv. sametové revoluce připomnělo v Ostravě asi 60 lidí lze podle Hýla vysvětlit. „Ostraváci jsou asi takoví trošku laxnější, co se týče nějakých občanských iniciativ. Ale myslím, že vidět jsme byli a těch pět či šest desítek lidí není myslím špatné číslo,“ dodal. V projevu proneseném v Husově sadu se Hýl dotkl i osoby současného prezidenta Miloše Zemana.

„Náš pan prezident při svém inauguračním projevu řekl, že lidi bude sjednocovat, že bude prezidentem dolních 10 miliónů. Ať už jsme jeho příznivci nebo odpůrci, přiznejme si, že se mu to moc nedaří. Buďto to nezvládá nebo tento svůj slib neplní záměrně a spíš se snaží o opak,“ uvedl Hýl. Připomněl zároveň, že je Zeman demokraticky zvoleným prezidentem, „To mu nikdo nemůže vzít. Nám ale zase nemůže vzít právo ho celých pět let bedlivě hlídat, stěžovat si, poukazovat na jeho chyby a nedostatky,“ upozornil Hýl a dodal, že Češi jsou rozděleni jako nikdy předtím.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám