Hlavní obsah

Znovuzvolení do čela Senátu má Štěch nejspíš v kapse

Právo, ada, nig

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jako parta dobrých kamarádů pochvalujících si svou spolupráci předstoupili v úterý předsedové pěti senátorských klubů před novináře, aby jim sdělili, že si dohodli rozdělení funkcí v horní komoře. Nic nenasvědčovalo, že se schyluje k boji o šéfa Senátu a o další posty ve vedení senátních orgánů.

Foto: Milan Malíček, Právo

Předseda Senátu ČR Milan Štěch

Článek

Podle dosavadních prohlášení šéfů klubů se rýsuje dostatečná podpora pro opětovné zvolení soc. dem. Milana Štěcha v tajné volbě. Nic na tom nemění odpor klubu lidovců s nezávislými (16) a STAN (11), kteří vyčítají Štěchovi podpis pod prohlášením čtyř ústavních činitelů k Číně.

Podle šéfa klubu STAN Jana Horníka chtějí svým postojem dát najevo, že „to všechno není tak v ažuru, jak by mohlo navenek vypadat, a že si naší vlasti vážíme natolik, že nemusíme nikomu podlézat“.

Dohromady dají tyto dva kluby 27 hlasů, což je o dva víc, než kolik má ČSSD. Štěcha spolu podpoří, jak avizovaly, i ODS s deseti a ANO se sedmi členy. Hlasy pro něj avizovali i někteří nezávislí, kterých je v Senátu zatím jedenáct.

Tady se nerozdělují žádné mocenské posty, ale rozhoduje se o tom, kdo bude řídit schůze Senátu.
místopředseda Senátu Jaroslav Kubera (ODS)

Jak řekl Právu kandidát ODS na místopředsedu komory Jaroslav Kubera, senátoři ODS nepodlehnou emocím jako poslanci ve Sněmovně. „Tady se nerozdělují žádné mocenské posty, ale rozhoduje se o tom, kdo bude řídit schůze Senátu. Je to tajné hlasování, klub se jednomyslně shodl, že podpoří to, co je tradice v Senátu,“ potvrdil.

Podle něho mají pravdu ti, kdo tvrdí, že senátoři jsou lidé, kterým je 40 let a jsou zkušení, rozumní a rozvážní.

Podle šéfky klubu ANO Zdeňky Hamousové bylo mnohaleté Štěchovo působení bezproblémové, tak není důvod, proč jej nepodpořit. „Nenecháme se ovlivnit jednou záležitostí,“ prohlásila.

ČSSD a ODS přijdou o výbory

Protože po zrušení platnosti mandátu Aleny Dernerové (Severočeši.cz) má Senát 80 členů a omluvil se František Čuba (SPO), bude pro zvolení třeba 40 hlasů.

Místopředsedy Senátu by se měli stát bezpartijní Miluše Horská, nominovaná lidovci, Kubera, Jiří Šesták, navržený STAN, a Ivo Bárek (ČSSD).

Volby předsedů a místopředsedů komory jsou tajné. Není tedy vyloučeno, že se „utrhne“ někdo z těch, kteří by měli být podle předsedů klubů proti, nebo naopak.

Rozhodnutí stranického vedení se nezamlouvá některým lidovcům. Obávají se, že nepodpoří-li návrhy ostatních stran, ztíží to druhou dohodu o rozdělení předsednických postů ve výborech, podvýborech a komisích.

Podle ní má ČSSD obsadit vedení čtyř výborů, což je o dva méně, než měla dosud. Její zástupci povedou dva podvýbory a dvě komise. Klub KDU-ČSL a nezávislých získá dva výbory, na rozdíl od jednoho v minulém období, a dva podvýbory. Po jednom výboru povedou zástupci ODS (ti jeden ztrácejí), STAN a ANO (dosud žádný nevedly). Občanští demokraté získají ještě podvýbor a dvě komise. Po jedné komisi pak povedou STAN a zástupce nezařazených.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám