Hlavní obsah

Vrazím tam. Buď to dopadne, nebo ne, tvrdí Ludvík o postu ministra zdravotnictví

Novinky, Barbora Janáková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Přijmout funkci ministra zdravotnictví považuje Miloslav Ludvík, ředitel pražské Fakultní nemocnice Motol za výzvu. To, že není lékař, nepovažuje po 27 letech strávených ve zdravotnictví a 17 letech v čele fakultní nemocnice za svůj handicap, řekl v rozhovoru pro Novinky.

Foto: Milan Malíček, Právo

Miloslav Ludvík

Článek

Objevují se informace, že si vaší nominací na post ministra premiér Sobotka zavazuje pražskou organizaci ČSSD...

Nemyslím si, že by to mělo něco společného. Možná musel nastoupit někdo, kdo se v tom resortu aspoň trochu orientuje. Je skutečně složité, a když si to vezmete, tak se tam rozděluje 250 miliard ze zdravotního pojištění, dalších několik desítek miliard kapitola 335 státního rozpočtu, krajské rozpočty a je to velmi komplikované a máte 10 měsíců dole. Tam není čas na rozkoukávání se. Tam prostě vrazíte, buď to dopadne, nebo ne.

Nejste lékař, nebude to váš handicap ve funkci ministra zdravotnictví?

Po 27 letech ve zdravotnictví a po 17 letech ve vedení FN Motol vím, do čeho jdu. Mám pocit, že budu asi po 20 letech první nelékař. Budu ekonom, posledním byl pan ministr Stráský, takže to je to, na co se musím soustředit.

V čem to může být výhoda?

Do neděle jsem v podstatě jenom navržený, takže třeba to pan prezident neschválí, takže na nějaké profilové věci je času dost. V tuto chvíli bych se k tomu nechtěl nijak vyjadřovat, protože teď si to musí rozhodnout pan prezident.

Jaký může být přínos ekonoma na ministerstvu zdravotnictví?

Myslím, že nějaké nápady mám, ale počkám si na oficiální jmenování. Pokud bude tak já s tím asi seznámím pana prezidenta a pak se vyjádřím.

Nebál jste se funkci přijmout?

Teď je skutečně doba, kdy je ošklivo a musíte nastavit čelo, teď se lámou charaktery a musíte prostě přijmout výzvu. Bylo by samozřejmě lepší si počkat v závětří. Teď je doba, kdy musíte vylézt čelem. Je to resort, kde se zatím vystřídal největší počet ministrů. Ale jinak bych to nepřijal, byl jsem osloven až dneska a do té doby jsem o tom s nikým nemluvil.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám