Hlavní obsah

Oceláři vyrazili demonstrovat do Bruselu. Bojí se o výrobu oceli v Evropě

Právo, Denisa Doležalová

Přes sto zaměstnanců tří ocelářských firem z Moravskoslezského kraje v úterý odpoledne vyrazilo autobusy do Bruselu. Chtějí tam ve středu demonstrovat za evropské ocelářství. Odboráři ze společností ArcelorMittal Ostrava, Vítkovice Steel a Třineckých železáren mají strach o budoucnost výroby oceli v Evropě. Tento týden má totiž Evropská komise oznámit návrh řešení otázky tržního statusu Číny.

Roman Bečica, šéf odborů závodu ocelárna ArcelorMittal OstravaVideo: denisa doležalová, Právo

 
Článek

„Jedeme demonstrovat kvůli statusu tržní ekonomiky Číny, je to i kvůli emisním povolenkám, které Evropa chystá. Máme připraveny transparenty našich firem, ale i české vlajky, aby šlo vidět, odkud jsme přijeli,“ řekl Právu Roman Bečica, šéf odborové organizace ocelárny ArcelorMittal Ostrava.

Dodal, že je čeká náročná cesta kolem 35 hodin. „Už máme zkušenosti z letošního února, kdy jsme v Bruselu už demonstrovali. Máme s sebou dostatek jídla i nealko pití,“ podotkl Bečica.

Podle mluvčí ArcelorMittal Ostrava Barbory Černé Dvořákové má do Bruselu na středeční manifestaci dorazit více než 12 tisíc odborářů z hutí celé Evropy.

Foto: Denisa Doležalová, Právo

Oceláři z Moravskoslezského kraje vyrazili autobusy do Bruselu demonstrovat za evropské ocelářství.

Cílem akce je vyjádřit obavy z možných důsledků, pokud by Čína byla uznána tržní ekonomikou, resp. pokud by byly oslabeny nástroje, jimiž se EU brání proti dumpingu oceli a dalších výrobků z Číny, a pokud by reforma systému obchodování s emisními povolenkami byla přijata v současné podobě.

„Kroky Evropské komise mohou otevřít evropský trh dovozu dotované čínské oceli prodávané pod výrobními náklady. Důsledkem může být úplný přesun výroby oceli mimo Evropu, větší znečištění životního prostředí a vyšší emise CO2. V Moravskoslezském kraji je tak v hutních podnicích přímo ohroženo 15 tisíc pracovních míst a dalších až 45 tisíc navazujících míst,“ dodal Bečica.

„Chceme, aby Evropa chránila svůj trh a své občany stejně účinně, jako to dělají Spojené státy,“ zdůraznili odboráři.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám