Hlavní obsah

STAN a TOP 09 jsou na rozchodu. Nebude to ale Itálie, slibují si

Právo, Oldřich Danda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Lídři TOP 09 a STAN budou v úterý večer jednat o tom, zda prodlouží smlouvu o spolupráci, která vyprší v prosinci, nebo zda si půjdou každý po svém. I když šéfové stran nic ohlašovat předem nechtějí, je už jasné, že cesty obou uskupení se rozejdou. Věří ale, že nebudou lítat talíře jak v italské domácnosti.

Foto: Petr Horník, Právo

Petr Gazdík (STAN) a Miroslav Kalousek (TOP 09) na jednání Sněmovny.

Článek

TOP 09, které se na rozdíl od STAN v krajských volbách nedařilo, by ve spolupráci pokračovala. U Starostů je nálada opačná. Po úspěchu v krajských i senátních volbách se chtějí od TOP 09 odtrhnout.

„O tom, zda s topkou, či bez ní, se na nedávném jednání výkonného výboru nehlasovalo. Nálada byla ale taková, že většina lidí z výkonného výboru by si přála, aby STAN bylo autentické hnutí s vlastním programem,“ řekl Právu první místopředseda STAN Vít Rakušan.

Místopředseda TOP 09 Leoš Heger by další spolupráci vítal, ale vnímá, že v hnutí STAN je to jinak. „Chápu, že chtějí být samostatní, a čekám, že to tak dopadne, ale nejdříve si o tom musíme promluvit,“ řekl Právu Heger.

Kalousek: Mám otevřené srdce

Doufá, že případný rozchod proběhne v klidu. „Je potřeba se Starosty zůstat zadobře. I kdyby už nebyla chuť na další spolupráci, tak bychom měli být vstřícní, abychom nezabránili spolupráci v případě, že obě strany uspějí ve volbách,“ dodal Heger.

Předseda TOP 09 Miroslav Kalousek nechtěl před jednáním nic říkat. „Jdu tam s otevřeným srdcem. To je vše, co vám k tomu řeknu,“ řekl Právu. Šéf STAN Petr Gazdík nebyl sdílnější. „Spolupráce byla úspěšná, něco přinesla. Na to, že jsme byli dvě strany, tak sporů bylo minimálně. Ale jak to bude dál, si řekneme až u stolu,“ dodal.

Starostové se do Vánoc chtějí setkat se zástupci regionálních hnutí, s kterými kandidovali v krajích, a nabídnout jim, aby šli společně i do sněmovních voleb. „Teprve pak budeme jednat s dalšími stranami, například s KDU-ČSL. Ozývaly se i hlasy, abychom jednali s ODS, ale to si nedovedu dobře představit,“ dodal Rakušan.

Reklama

Výběr článků

Načítám