Hlavní obsah

Zeman vyzval Hermana, aby z vlády odešel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL) by měl z vlády odejít. V souvislosti s kauzou okolo neudělení vyznamenání Jiřímu Bradymu a setkání ministra s dalajlamou to prohlásil prezident Miloš Zeman. Řekl to v rozhovoru Parlamentním listům. Ministr Herman v reakci uvedl, že pan prezident má právo vyslovit vlastní názor.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Prezident Miloš Zeman hovoří při příležitosti svátku Dne vzniku samostatného československého státu na Pražském hradě, kde uděloval 28. října státní vyznamenání.

Článek

„Myslím si, že by měl odejít z vlády,“ prohlásil Zeman na ministrovu adresu a dodal: „Nicméně si nemyslím, že to udělá, i když poškodil zájmy svého státu a jednal proti usnesení své vlády, protože jeho touha být i nadále ministrem kultury bude silnější než cokoli jiného.“

Prezident dodal, že „nevylučuje“ rozhovor s premiérem Bohuslavem Sobotkou na téma odchodu Hermana. S předsedou vlády bude jednat v úterý v Lánech.

Ministr Herman v reakci na prezidentova slova pro Novinky uvedl: „Pan prezident má právo vyslovit svůj názor. A já mu děkuji, že svými výroky a postoji jen potvrzuje pravdivost mých slov.”

Vedení KDU-ČSL uvedlo, že nebude své ministry ve vládě měnit.

Povyk kolem dalajlamy a Bradyho

Zeman také v rozhovoru uvedl, že prezidentská kancelář má dopis z 29. června tohoto roku, kde ministr kultury píše prezidentu republiky s žádostí o vyznamenání svého strýce, aniž by uvedl tuto příbuzenskou vazbu.

Podle Hermana jeho příbuzenský vztah však v celé věci nehrál roli. „Pouze jsem se připojil k iniciativě, která vzešla z Nového Města na Moravě a v Poslanecké sněmovně z klubu ČSSD od pana poslance Karla Černého. Dopis, kterým jsem se k návrhu připojil, vznikl na základě podnětu šéfa hradního protokolu Jindřicha Forejta, že by bylo vhodné, abych se ještě k té nominaci přihlásil,” sdělil Herman ČTK.

Prezident Zeman už dříve označil ministra kultury za lháře. [celá zpráva]

Herman tvrdí, že se hlava státu chystala udělit jeho strýci Bradymu, který přežil holocaust, státní vyznamenání, ale nakonec to neudělala v odvetě za to, že se Herman setkal s tibetským duchovním dalajlamou. Podle Hradu to je lež.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Jiří Brady (vpravo) s manželkou Terezou po příletu do Prahy. Přivítal je Bradyho synovec, ministr kultury Daniel Herman (vlevo).

Herman současně odmítá kritiku kvůli setkání s dalajlamou a popírá, že by bylo vládou dohodnuté, že se žádný z ministrů nemá na půdě svého úřadu s duchovním stýkat, aby nebyly narušeny přátelské svazky s Čínou. Ta hlásá, že dalajlama je separatista. Záznam z dotyčného jednání na vládě ale není k dispozici.

Nejvyšší ústavní činitelé v důsledku Hermanova setkání s dalajlamou vydali prohlášení ujišťující Čínu o pevném partnerství ČR. Prohlášení vydané po návštěvě čínské velvyslankyně na Pražském hradě vyvolalo pobouření.

Kauza Jiřího Bradyho

Jiří Brady (88), který prošel Terezínem a Osvětimí a celý život vyvíjí osvětovou činnost o hrůzách holokaustu, v minulých dnech několikrát zopakoval, že jemu a jeho ženě šéf hradního protokolu Jindřich Forejt telefonicky řekl, že Brady dostane od prezidenta řád T. G. Masaryka.

Nakonec ale vyznamenání nedostal, prý proto, že se jeho příbuzný, ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL), sešel s tibetským duchovním vůdcem dalajlamou. Hrad takovou souvislost popřel.

Forejt později na tiskové konferenci odmítl říct, zda Bradymu volal. Zdůvodnil to tím, že se žádným způsobem nemůže před 28. říjnem vyjadřovat k seznamu lidí, kteří vyznamenání obdrží.

Brady nakonec získal v Česku celou řadu jiných ocenění, mimo jiné medaili Karla Kramáře, kterou mu udělil předseda vlády Bohuslav Sobotka (ČSSD). Bradyho ocenily rovněž Sněmovna, Praha, Brno i olomoucká Univerzita Palackého.

Reklama

Související témata:

Související články

Mluvte pravdu, vzkázal Brady před odletem Hradu

Pamětník holokaustu Jiří Brady v úterý dopoledne odletěl z pražského Letiště Václava Havla domů do Toronta. Na zpáteční cestě ho doprovázela manželka Tereza...

Forejt potvrdil, že volal Bradymu

Šéf hradního protokolu Jindřich Forejt v úterý potvrdil, že volal pamětníkovi holokaustu Jiřímu Bradymu ohledně státního vyznamenání, informoval ho však prý...

Výběr článků

Načítám