Hlavní obsah

Štěch křeslo předsedy Senátu obhájí, podrží ho ANO

Právo, Jan Rovenský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

I po veletoči senátorů KDU-ČSL a Starostů a nezávislých předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD) post zřejmě uhájí. Právem oslovení senátoři ANO se totiž přiklánějí k názoru, že by Štěch na svém postu zůstat měl.

Foto: Milan Malíček, Právo

Předseda senátu Milan Štěch (ČSSD)

Článek

Šéfka klubu ANO a Severočeši Zdeňka Hamousová v pátek uvedla, že zákonodárci babišovců počítají s původní dohodou ohledně vedení horní komory. „Za sebe mohu říci, že jsem pro, aby pan Štěch ve vedení Senátu pokračoval. Zatím mi nikdo nepředložil další argumenty, proč by původní domluva, kterou jsme měli, neměla platit,“ řekla Právu s tím, že to znamená, že ANO bude ctít i to, že na základě počtu mandátů nemá nárok na křeslo místopředsedy komory.

Hamousové se sice nelíbilo prohlášení čtyř činitelů k Číně, které podpořil i Štěch, ale nevyvozovala by z toho závěry. „Za dva roky spolupráce teď došlo k jedné záležitosti, kdy nemáme s panem Štěchem shodný názor. Takovým věcem lze předejít, že se domluvíme, že záležitosti mezinárodního přesahu bude předseda konzultovat s jednotlivými kluby,“ dodala.

Je to úkrok jinam, stát se to nemělo, ale za jednu chybu nemůžu říct, že toho člověka odepíšu.
Alena Dernerová (Severočeši.cz)

Místopředsedkyně klubu Alena Dernerová (Severočeši.cz) přiznala, že jí také osobně vadilo prohlášení k Číně. I podle ní ho Štěch měl předem konzultovat, protože nemůže říkat, že to je jeho prohlášení jakožto občana. „Je to úkrok jinam, stát se to nemělo, ale za jednu chybu nemůžu říct, že toho člověka odepíšu. Na misky vah kladu jeho činnost za posledních šest let, že byl schopen vést plénum a že do kolizních situací vnášel umírněnost a klid. Kvůli zkušenostem z minula bych pro něj zvedla ruku,“ uvedla Dernerová.

Hnutí ANO stojí za panem Štěchem, a nevím, že by se něco změnilo.
Jiří Hlavatý (ANO)<br/>

Senátorovi Jiřímu Hlavatému prohlášení k Číně zas tak zásadně nevadí, aby pro Štěcha nehlasoval. S ČSSD má ale jiný problém. „Je ve mně trocha trpkosti a hořkosti z toho, jak se soc. dem. vůči ANO zachovala na Královéhradecku po krajských volbách (vítězné ANO skončilo v opozici). I když je pan Štěch z ČSSD, tak si nemyslím, že by měl skončit. Budu pro něj hlasovat,“ řekl Právu.

Podle senátora Ladislava Václavce kolem prohlášení k Číně vznikla zbytečná hysterie. „Hnutí ANO stojí za panem Štěchem, a nevím, že by se něco změnilo. Budu hlasovat s klubem,“ sdělil.

Šilar: Ještě je čas

Šéf klubu STAN Jan Horník a předseda klubu KDU-ČSL Petr Šilar ještě v úterý Štěcha chválili. Ve čtvrtek ale obrátili a oznámili, že jejich senátoři ho nepodpoří.

Horník uvedl, že se Starostové rozmysleli poté, co se Štěch v úterý po setkání s ostatními činiteli na Hradě nedistancoval od prohlášení k Číně. Šilar v pátek řekl, že se lidovci o Štěchovi radili v klubu, kde prý převládl „radikální názor“. „Situace se změnila. Není to dohoda o jménech, ale dohoda o stranách,“ řekl Šilar v ČT s tím, že se ztotožnil s radikálním názorem.

Věřím, že by byl zvolen i bez jejich hlasů, ale mnohem lepší je širší konsensus.
Petr Vícha (ČSSD)<br/>

Šilar ale vzápětí Štěcha už tak radikálně neodmítal. „To není kategorické prohlášení, jen jsem řekl předsedovi klubu ČSSD Petru Víchovi, že většina členů našeho klubu není ochotna pana Štěcha podpořit. Mluvil jsem o většině členů klubu, neříkal jsem svoje stanovisko. Volba předsedy je 16. listopadu, je tajná a je stále prostor k jednání,“ dodal Šilar.

Hlasů má být dost

Vícha věří, že lidovci a STAN stanovisko změní. „Věřím, že by byl zvolen i bez jejich hlasů, ale mnohem lepší je širší konsensus. Pak se volí místopředsedové a šéfové výboru a vždycky to je na základě poměrného zastoupení a dohod,“ řekl.

Štěch potřebuje 41 z 81 hlasů, počítat může celkem se 43. ČSSD má 25 hlasů, ODS deset a osm babišovci.

Šéf klubu ODS Jaroslav Kubera tvrdí, že strany si nemají zasahovat do personálií. „Dodržíme dohodu, jinak by to skončilo bojovým hlasováním. Nikdy jsme tuto hru v Senátu nehráli a nebudeme ji hrát ani letos,“ řekl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám