Hlavní obsah

Opavští studenti si besedu se Zemanem vesměs chválili, došlo však i na červené trenýrky

Právo, Denisa Doležalová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Opava
Aktualizováno

Přestože na sociálních sítích a internetu kolovaly informace o tom, jak se studenti Slezské univerzity v Opavě připravují bojkotovat čtvrteční besedu s prezidentem Milošem Zemanem v aule školy, nic takového se nakonec nestalo. Aula byla zcela přeplněná a studenti dokonce museli sedět i na zemi. K několika projevům odporu vůči hlavě státu však přece jen došlo.

Zemanova reakce na trenýrkyVideo: Denisa Doležalová, Právo

 
Článek

Zeman do auly na oficiální debatu se studenty přišel v doprovodu dosluhujícího hejtmana Miroslava Nováka (ČSSD) a rektora univerzity Pavla Tuleji.

Studenti se prezidenta ptali na americké volby, na nízkou volební účast či na návštěvu dalajlámy v Praze. Zeman uvedl, že je pro zavedení povinné volební účasti. Uvedl také, že pokud by byl občanem USA, volil by Donalda Trumpa.

Na půdě univerzity studenti proti Zemanovi neprotestovali, při posledním dotazu však vytáhl student filmařiny Maxmilián Kubný červené trenýrky.

„Jaký máte názor na lidi, kteří svůj nesouhlas vyjadřují například červenými kartami a jinými symboly?“ zeptal se prezidenta Kubný a zvedl nad hlavu červené trenýrky. „Važme si svých oponentů, pokud v debatě používají argumenty a ne spodní prádlo,“ zareagoval mimo jiné prezident.

Maxmilián Kubný líčí okolnosti svého protestu, kdy na besedě s prezidentem vytáhl červené trenýrkyVideo: Denisa Doležalová, Právo

Student filmařiny poté Právu sdělil, že gestem vyjádřil svou nespokojenost s hlavou státu.

„Už za mnou přišla i ochranka s tím, že mě chtějí vyslechnout v souvislosti s tím, co jsem na besedě předvedl,“ tvrdil Kubný. Dodal, že setkání ho zklamalo, protože studenti prezidentovi nekladli vůbec žádné negativní či provokativní otázky.

Mluvčí školy Karin Martínková Právu řekla, že v tuto chvíli nemá škola o zvaní studenta k výslechu žádnou informaci, univerzita se však obrátila s dotazem na ochranku prezidenta.

Policie, která se na ochraně prezidenta podílela, Právu ve čtvrtek v podvečer sdělila, že studenta nevyslýchala. „V rámci zajištění bezpečnosti chráněné osoby ten student nebyl kontaktován policií s požadavkem realizace výslechu,“ uvedla krajská policejní mluvčí Gabriela Holčáková.

„Byl vtipný, moc mě překvapil”

Studenti, které Právo po debatě oslovilo, byli s odpověďmi i chováním prezidenta spokojeni. „Byl vtipný. Moc mě překvapil,“ reagovala například studentka Nikola Húsková. „Bylo to fajn, i když s názory prezidenta ve všem nesouhlasím, třeba co se týká Tibetu. Škoda, že byla debata tak krátká, jen půl hodiny,“ svěřila se zase další studentka.

Několik desítek studentů na besedu však přece jen nešlo a sešli se na akci v opavské kavárně Café Evžen. Podle organizátorů tak chtěli vyjádřit nesouhlas s názory a kroky prezidenta.

Zástupce studentů, kteří připravovali bojkot, který se nevyvedlVideo: Denisa Doležalová, Právo

Na akci si poslechli koncert skupiny Ladě a zhlédli i krátký film o bývalém prezidentovi Václavu Havlovi.

Před rektorátem Slezské univerzity se při příjezdu Zemana sešlo i pár občanů, kteří protestovali proti politice hlavy státu několika transparenty. Prezident si jich ale asi ani nevšiml.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám