Hlavní obsah

Zimolu zvolili potřetí hejtmanem Jihočeského kraje

Právo, ch

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

České Budějovice
Aktualizováno

Sociální demokrat Jiří Zimola se stal potřetí hejtmanem Jihočeského kraje. Na čtvrtečním ustavujícím jednání zastupitelstva dostal 38 hlasů z 55 možných.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Hejtman Jihočeského kraje Jiří Zimola (ČSSD)

Článek

Hlasovala pro něj jak koalice tvořená ČSSD, ANO a Jihočechy 2012, která dohromady disponuje 31 hlasy (ČSSD 15, ANO 12, Jihočeši 4), tak všech sedm opozičních zastupitelů KSČM. Než však k vlastní veřejné volbě došlo, trvalo to téměř dvě hodiny.

Pravicová opozice, zejména ODS a uskupení Pro jižní Čechy tvořené TOP 09, STAN a hnutím Občané pro Budějovice, požadovala především tajnou volbu a neodpustila si i několik poznámek ke způsobu, jakým nová koalice vznikla.

Smysl koalice je jiný, naznačuje ODS

Martin Kuba sice uvedl, že ODS bude konstruktivní opozicí, ale trochu jízlivě podotkl, že koalice se rodila asi nejen na bázi úkolů pro Jihočeský kraj.

„Myslím, že její hlavní úkol trochu přesahuje hranice jižních Čech a také byla mimo Jihočeský kraj dohadována na jiných úrovních,“ uvedl Kuba. Měl na mysli setkání Jiřího Zimoly s prezidentem Milošem Zemanem a následnou táborskou schůzku se šéfem ANO Andrejem Babišem, po níž  dohoda o spolupráci klíčových partnerů ČSSD a ANO dostala jasný rámec. Zimola je v rámci ČSSD považován za názorového oponenta šéfa strany Bohuslava Sobotky.

Čtyři náměstci místo dvou

Zvoleno bylo i zbývajících deset členů rady. V ní bude mít ČSSD a ANO po pěti členech a Jihočeši 2012 jednoho. Sedm z nich včetně hejtmana bude uvolněných. Je to sice stejně jako v minulém období, ale místo dvou náměstků hejtmana nyní budou čtyři.

Související téma:

Foto: Jan Handrejch, Právo

Hejtman Jihočeského kraje Jiří Zimola (ČSSD)

Nově se jimi stali Lucie Kozlová  a Jan Kubík z hnutí ANO, dosavadní náměstkovské posty pak obhájili dva sociální demokraté Ivana Stráská a Jaromír Slíva. Stráská dokonce dostala při volbě nejvíce hlasů 39. Doplnili je uvolnění radní Pavel Hroch (Jihočeši), Jaromír Novák (ČSSD) a čtyři neuvolnění radní Miroslav Joch z ČSSD a Petr Kalina, František Konečný a Petr Novák všichni z hnutí ANO.

Reklama

Výběr článků

Načítám