Hlavní obsah

Na pražské Buďánce ožila první budova

Právo, Lucie Fialová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

V bývalé pražské dělnické kolonii Buďánka se příští pondělí otevře koloniál, zvaný též mlékárna. Uvnitř návštěvníci najdou kavárnu a komunitní centrum. Za rekonstrukcí stojí Praha 5 a spolek Odborníci a občané pro revitalizaci památkové zóny Buďánka.

BEZ KOMENTÁŘE: Obnovená budova v pražské kolonii BuďánkaVideo: Lucie Fialová , Právo

 
Článek

Tím však práce spolku zdaleka nekončí. „Naším cílem není opravit jen tenhle dům a skončit, ale památkovou zónu dotáhnout do finálního výsledku, aby mohla sloužit Praze 5,“ řekl v pondělí člen spolku Martin Dvořák.

Kavárna pojme zhruba deset návštěvníků. Podle Kristýny Dvořákové, která bude za barem, nabídne kromě kávy třeba i piva z malých chráněných pivovarů. V prvním patře se chystají sportovní nebo taneční kroužky, třeba salsa, jóga, i výtvarné kurzy. Na cvičení se jich vejde přibližně osm.

Foto: Lucie Fialová, Právo

Zrekonstruovaná mlékárna na pražské Buďánce.

Dvořáková studuje fotografii, a jelikož už několik let žije uprostřed dění, neboť právě její rodiče stojí za rozběhnutím rekonstrukce Buďánky, je logické, že se sama aktivně zapojila. Z toho, jak se zchátralý prostor proměnil, je nadšená

„Tenhle barák je takový pomník, že když se občan nevzdá, dá se něco udělat,“ prohlásil při slavnostním otevřením patrové budovy soused Radek, který pomáhal při zvelebování. Ani on zrovna nevěřil, když denně chodil okolo, že se to zdárně podaří.

Foto: Lucie Fialová, Právo

Probíhající rekonstrukce

V osadě stojí osm objektů, po sedmi zůstala půdorysná stopa. Některé stojící budovy už dostaly novou střechu. Praha 5, která letos přispěla šesti milióny korun, by do konce letošního roku měla schválit plán, který řekne, co se bude dít dál.

Původně se mělo bourat

Podle Pavla Richtera (TOP 09), radního Prahy 5, se s komunitním prostorem počítá i v bývalé hospodě, což je největší objekt. „Měly by vzniknout ateliéry pro umělce, pokud možno co nejvíc prosklené, aby na práci bylo vidět i z těch uliček,“ řekl Právu.

Přeměnu by měli financovat donátoři, větší firmy činné v Praze 5. Jak budou práce pokračovat, záleží na tom, jak se podaří získávat finance. „Nápadů je spousta. Mohl by to být prostor, kde by došlo k průniku generací. Dědečkové by děti učili plést pomlázky,“ navrhuje další možnost Richter.

Foto: Lucie Fialová, Právo

Památková zóna Buďánka je bývalou dělnickou kolonií.

Kolonii na místě vinice postavili mezi lety 1800-40  pravděpodobně dělníci z blízkého pískovcového lomu. Osada měla okolo 20 domků, v nichž bydlelo až 300 obyvatel. Na přelomu 70. a 80. let tam žil i Svatopluk Karásek, v jeho domě zkoušela skupina The Plastic People of the Universe.

V 80. letech 20. století byly téměř všechny domy od majitelů vykoupeny a osada začala chátrat. Počítalo se s jejich zbouráním, na místě měl být postaven mnohapatrový panelový dům se 144 byty pro ministerstvo vnitra a bazén nebo zdravotní středisko Zámečnice. V nedávné minulosti areál získal soukromý investor, který chtěl k nelibosti okolí stavět vysoké budovy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám