Hlavní obsah

Zemřel válečný veterán Bedřich Opočenský. Bojoval na Dukle a osvobozoval Ostravu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ve věku 92 let zemřel v sobotu ráno po dlouhé nemoci válečný veterán Bedřich Opočenský. Na Twitteru o tom informoval ministr obrany Martin Stropnický. Opočenský za druhé světové války bojoval na Dukle a zúčastnil se osvobozování Ostravy.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Válečný veterán Bedřich Opočenský (na snímku z 30. dubna) zemřel 29. října po dlouhé nemoci ve věku 92 let.

Článek

Stropnický také napsal, že vláda schválila jeho návrh jmenovat Opočenského u příležitosti Dne veteránů 11. listopadu brigádním generálem.

„Bohužel, osud byl rychlejší. Čest jeho památce,“ uvedl Stropnický.

Opočenský se narodil v Českém Boratíně ve Volyni na dnešním území Ukrajiny, před druhou světovou válkou patřící na západě k Polsku a na východě k Sovětskému svazu, kde byla již od 19. století velká česká komunita.

Během německé okupace Volyně po roce 1941 se Opočenský přidal k protinacistickému odboji v organizaci Blaník. V roce 1944 se jako dobrovolník přihlásil do československého zahraničního vojska. Nastoupil výcvik pro řidiče tanku a následně absolvoval výcvik pro velitele tanku. Bojoval v karpatsko-dukelské operaci, jaselské operaci a ostravsko-opavské operaci.

Za účast při osvobozování Ostravy byl oceněn čestným občanstvím města.

„V ostravských bojích dokázal s osádkou svého tanku obsadit a držet přístup ke strategickému Říšskému mostu (dnešnímu mostu Miloše Sýkory). Zde kryl postup prvního tanku č. 051 v palebném postavení bojové sestavy při pokusu o průnik přes most a následně i ústup posádky po zásahu tanku z německé strany. V květnu 1945 byl v Praze lehce zraněn, pak sloužil v čs. armádě na severní Moravě,“ píše server Osvobozeni.ostrava.cz.

„Jeli jsme, letěli jsme, pálili jsme. Snad řidič uhnul jen o centimetr z těch kolejí, co byly vyjeté. Řach – dostali jsme to z pravé strany do pásu. Utrhlo to dvě pojízdná kola, prorazilo dno tanku a zranilo to Sašu (Alexandr Vízek ze Zdolbunova),“ popisoval Opočenský zážitky z jaselské operace pro Paměť národa.

Reklama

Výběr článků

Načítám